Kano en molen in Akersloot

10 bezienswaardigheden en attracties in gemeente Castricum

Ben je benieuwd naar de highlights van de gemeente Castricum? Ontdek 10 uitgelichte bezienswaardigheden en attracties in gemeente Castricum in onze blog hieronder! Je leest hier alles over wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan onze prachtige gemeente. 

1. Het Alkmaardermeer

Hoera, de zon schijnt! Alle watersportliefhebbers zullen extra blij zijn, want het wordt toch echt wel tijd om er met de boot op uit te trekken. Lekker een stukje varen over het Uitgeester- of Alkmaardermeer. Ook leuk: een rondje varen om De Woude. Leg de boot via één van de trailerhellingen veilig in het water.

Lees meer
Picnictafel op het strand

2. Castricum aan Zee

Liefhebbers van zon, zee en strand gaan natuurlijk naar Castricum aan Zee. Kom gezellig naar het familiestrand en geniet van het zand tussen je tenen, voel hoe warm het zeewater is, ontspan in de zon of kom juist in actie met watersportactiviteiten of strandsporten bij Sports at Sea of Surfschool Castricum. Sluit de dag af – of ga lekker lunchen, borrelen of zelfs ontbijten – bij één van de sfeervolle strandpaviljoens.


Ontdek alles over het strand
Landgoed Duin en Bosch

3. Landgoed Duin en Bosch

Van gesticht naar leuk en luxe landgoed… Landgoed Duin en Bosch is nu een inspirerende omgeving waar wonen, werken en bewonderen worden gecombineerd. Bekijk monumentale panden zoals het oude administratiegebouw van de voormalige psychiatrische zorgverlening en ontdek dat in het rijksmonument de Watertoren nu een hotel zit. Wandel of fiets over dit bijzonder terrein en haal ambachtelijk brood of koek bij winkelbakkerij Bak’m en proef van het bijzondere karakter van restaurant De Oude Keuken.

Ontdek landgoed Duin en Bosch
Thorvald van restaurant Apicius

4. Lekker eten

Liefhebbers van lekker eten zullen genieten in de gemeente Castricum. Of je nu gaat voor het Michelinster restaurant in Bakkum of een drankje op het zomerse terras aan het water op De Woude. Of je romantisch wilt dineren ‘aan het Bosch’ of in het dorpshart óf de zon in de zee wilt zien zakken na een diner bij een strandpaviljoen. Culinair genieten doe je hier:


Culinair genieten
De Hoeptuin met stapstenen

5. De Hoeptuin

Leer over de natuur van het Noordhollands Duinreservaat in Bezoekerscentrum de Hoep en wandel door de nieuwe Hoeptuin. Dé plek om op een speelse manier meer over dieren en planten te leren. Wandel via zeven themagebieden en over het vlonderpad naar een uitkijkplateau en geniet van alles wat de natuur te bieden heeft. Een aanrader voor jong en oud!


Meer over De Hoeptuin
Speurtocht van Huis van Hilde

6. Speurtocht

Ken je Hilde al? Je ziet haar in Archeologiemuseum Noord-Holland Huis van Hilde, waar ook de speurtocht van zo’n 3 kilometer begint. Tijdens de speurtocht ‘Hildes rondje’ kom je meer aan de weet over de kunstbunker, de Tuin van Kaptein Rommel en over de Slag bij Castricum. Maar ook kun je dieren aaien bij ’t Dierenduintje en kom je na 149 traptreden bij de uitkijktoren. Ontdek spelenderwijs meer over Castricum en Hilde.

Uitkijktoren van onderaf

7. Uitkijktoren de Papenberg

De stalen constructie op de Papenberg in Castricum zie je al van ver. Het is even een klim naar de uitkijktoren, maar je inspanning wordt beloond! Je kijkt vanaf de toren via de ene kant naar de duinen en de zee en aan de andere kant zie je Heemskerk, Castricum en Alkmaar. Wauw!

Ontdek de Papenberg
Hilde

8. Museum Huis van Hilde

Cultuurliefhebbers gaan natuurlijk naar het Huis van Hilde, dé plek voor archeologie in Noord-Holland. Dit Archeologiemuseum ligt pal achter het station van Castricum en is met een vaste en wisselende tentoonstellingen een ‘must do’. Dankzij de centrale ligging is het ook een ideaal startpunt voor een leuk dagje uit; fiets bijvoorbeeld via de duinen naar het strand.


Close-up van persoon die aan het kanoën is

9. Watersporten

Watersportliefhebbers, ontdek dat Castricum meer is dan het strand. Maak een kanotocht of vaar met een motorbootje door het natuurgebied van Akersloot. Of huur een SUP-board en peddel een stuk(je) over het Alkmaardermeer.

Wil je het water op? Bekijk de vele mogelijkheden:


Watersport en verhuur
Wandelaars in het Noord-Hollands duingebied

10. Fietsen en wandelen

Pak de fiets of trek de wandelschoenen aan en ontdek de vele fiets- en wandelroutes in Castricum, Bakkum, Limmen, Akersloot en De Woude. Het landschap is, net als de routes, afwisselend. Kies je voor het bos en de duinen. Of juist voor bollenvelden en weilanden. Er zijn lange en korte routes uitgestippeld dus écht voor ieder wat wils.