Fietsers op een huurfiets

Fietsroutes in Castricum

Er zijn tal van fietsroutes waarmee je gemeente Castricum en de regio kunt ontdekken. Hier vind je 22 routes door onze gemeente en de regio! De routes staan op volgorde van kort naar lang. Heb je geen fiets mee? Deze kun je huren een overzicht van fietsverhuurders vindt je hier.

Gezin fietst in de duinen

Rondje van Castricum

15 km - Start: Camping Geversduin

Het Rondje van Castricum is 14,8 km en start en eindigt bij Camping Geversduin. Dit rondje brengt je langs gevarieerde plekken in de gemeente Castricum: van de prachtigste landschappen tot de mooiste monumenten.

Ontdek de route
Man en vrouw op de fiets bij een brug

Rondje van Castricum

18 km - Start: Noorderstraat Bakkum

Het Rondje van Castricum is 18,5 km en start en eindigt op de Noorderstraat in Bakkum. Dit rondje brengt je langs gevarieerde plekken in de gemeente Castricum: van de prachtigste landschappen tot de mooiste monumenten.

Ondek deze route
Gezin op de fiets in het duingebied

Door de zilte duinen bij Egmond en Castricum

24 km

Fiets door de grote stille duinen van het Noordhollands Duinreservaat en maak kennis met de breedste duinen van heel Nederland. Op sommige plekken zijn de duinen hier zelfs 5 kilometer breed. Je ontdekt dit gebied met deze mooie fietstocht.

Ontdek deze route
Windmolen in het landschap

Op zoek naar het Oer-IJ

25 km

Het tekstboekje 'Op zoek naar het Oer-IJ' kost €3,95 inclusief een code die recht geeft op het eenmalig downloaden van de routebeschrijving op de smartphone. Met de app krijg je onderweg veel extra informatie over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ gebied.

Ontdek deze route
Luchtfoto van Oer-IJ polder

Oer-IJ Heiloo - Akersloot - Limmen

26 km

Deze fietsroute geeft aandacht aan de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis. Er zijn een twintigtal stops met meer informatie over de plek. Zoals de Zanddijk in Heiloo, de Schulpvaart in Limmen en het Alkmaardermeer.

Ontdek deze route
Stel fiets langs de vaart

Schulpvaartroute

31 km

De Schulpvaartroute is een audiotour van ongeveer 31 kilometer en voert je door weidelandschappen, langs oude waterlopen en natuurgebieden, door mooie dorpskernen, langs molens en over oude dijktracés. Kortom, een tocht vol onverwachte variatie.

Ontdek deze route
Zweefvliegtuig over waterwingebied

Door het Noordhollands Duinreservaat

33 km

Een fijne tocht door de duinen waarbij je langs Egmond-Binnen komt, Wijk aan Zee en Beverwijk. Je ontdekt het zweefvliegveld en geniet onderweg van de prachtige natuur. Wie weet zie je wel een zweefvliegtuig vliegen!

Ontdek deze route
Ingang Hortus Bulborum

Langs bloembollen en duinheuvels

34 km

In Limmen vind je Hortus Bulborum, deze bollentuin is prachtig in het voorjaar. Het Alkmaardermeer trekt jaarlijks veel watersporters. Heiloo is bekend om heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Bij de kapel is ook een put die geneeskrachtig water zou bevatten.

Ontdek deze route
Fietsen langs de weilanden

Zee en Meer

37 km

Met de fietstocht 'Zee en Meer' ontdek je de hele regio in één dag. Tijdens de route beleef je de veelzijdigheid van de gemeente als geen ander: van de duinen tot het Alkmaardermeer en van molens tot oude dorpen.

Ondek deze route
Gezin fiets door bos

Duinen, dorpen en zee route

41 km

Door Beverwijk, Heemskerk, Castricum en Wijk aan Zee. Met deze route zie je het allemaal: duinen, dorpen en de zee. Historische gebouwen ontbreken ook niet aan de route.

Ontdek deze route
Kwal in waterwingebied

Duinwaterroute

43 km

Het duingebied bij Castricum is van grote betekenis voor de drinkwaterwinning, want in de duinen bij de kwal wordt voorgezuiverd IJsselmeerwater gefilterd. Deze knooppuntenroute begeleidt je door de duinen richting Heiloo en weer terug over Akersloot.

Ontdek deze route
Wilde paarden langs fietspad

Duinwaterroute

43 km

Het duingebied bij Castricum is van grote betekenis voor de drinkwaterwinning, want in de duinen bij de kwal wordt voorgezuiverd IJsselmeerwater gefilterd. Deze knooppuntenroute begeleidt je door de duinen richting Heiloo en weer terug over Akersloot.

Ondek deze route
Stel fiets over dijkje

Rondje omgeving Castricum

44 km

De zee, duinen, bos en bollenvelden: je vindt het rondom Castricum. Deze route gaat door de dorpen Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef, Heiloo, Castricum en Heemskerk.

Ondek deze route
Fietsen langs bollenvelden

Leeghwater- en Pontjesroute

47 en 44 km

De pontjesroute is een prachtige fietsroute door het Hollandse landschap. Je gaat over twee pontjes die je zelf mag bedienen. De Leeghwaterroute gaat door De Schermer en De Beemster. Het boekje is te koop bij de VVV.

Bezoek de website
Kaartje met de route

Jubileumroute

50 km

Fietsroute ter ere van het 50 jarig-bestaan van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Een bijzonder jubileum om bij stil te staan, maar nog leuker om voorbij te fietsen.

Ontdek deze route
Johanna's Hof

Langs badplaatsen aan de kust

50 km

De natuur van Beverwijk en Castricum is echt de moeite waard om te ontdekken. Van de kastelen in Heemskerk tot het fort in Beverwijk en het duingebied van Castricum, je komt het tijdens deze fietsroute.

Ontdek deze route
Ganzen vliegen over Alkmaardermeer

Rondje Alkmaardermeer

50 km

Het Alkmaardermeer heeft veel namen, zoals het Akerslotermeer en Lange Meer. Maar hoe het meer ook heet, waterliefhebbers kunnen zich op, in of aan het meer zich prima vermaken.

Ondek deze route
Fietsers op pontje

Pontjesroute

51 km

Deze route doet zijn naam eer aan: je maakt vier keer de overtocht met een pontje, waarvan je er twee zelf mag bedienen. Verder ontdek je het veelzijdige landschap om het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Ontdek deze route
Fietsers op een dijkje

Langs de oevers van het Oer-IJ

113 km

Je gaat van Amsterdam, naar Castricum en terug via Velsen. De E-bike route bedraagt in totaal 113 kilometer en is opgeknipt in vijf etappes. Een gratis routeboekje en podcast maken deel uit van het project, dat door Stichting Oer-IJ in samenwerking met drie waterschappen is opgezet.

Ontdek deze route

Fietsroutes

Ontdek de prachtige fietsroutes van gemeente Castricum. Hier vind je 22 uitgestippelde routes, van kort tot lang, langs de mooiste plekjes van gemeente Castricum en in de regio.

Castricum en omgeving zijn perfect voor een ontspannen fietstocht. Fiets door de uitgestrekte bossen van het Noordhollands Duinreservaat, langs historische landgoederen en pittoreske dorpen, en geniet van de prachtige duinen en het strand van Castricum aan Zee.

Of je nu op zoek bent naar een korte fietstocht of een uitdagende lange route, wij hebben het allemaal. Onze routes zijn geschikt voor fietsers van alle niveaus.

Geen fiets? Geen probleem! In de gemeente Castricum kun je ook fietsen huren voor een comfortabele fietstocht.