Een meer met vogels en veel groen

Mooie plekken en bezienswaardigheden

Een bankje met een prachtig uitzicht, een hut waar je de hele middag vogels kunt spotten of een uitkijkpunt waar je de hele omgeving kunt beschouwen: voor liefhebbers zijn er tal van mooie plekken in de gemeente Castricum. Op deze pagina vind je de meest bijzondere bezienswaardigheden van Castricum, Bakkum, Akersloot Limmen en De Woude.


Iemand die uitlegt geeft over het Oer-IJ gebied met een plattegrond

Het Oer-IJ gebied

Duizenden jaren geleden stroomde in Noord-Holland het Oer-IJ. Hier kun je nog veel van terugzien, als je maar weet waar je moet kijken. Zo zijn er leuke fiets- en wandelroutes door het Oer-IJ gebied.

Lees meer
Zweefvliegtuigje dat opstijgt

Zweefvliegveld

Zweefvliegtuigen van nog dichterbij zien opstijgen en landen? Bezoek dan zeker het zweefvliegveld in de duinen. Bij mooi weer is de kans groot dat ze vliegen.


Een houten Zaan huisje op De Woude

Dorpsgezicht De Woude

In het pittoreske De Woude geniet je van de houten Zaanse huisjes en de mooie doorkijkjes over de polder. Geniet van het unieke natuurgebied met haar zeldzame vogels, prachtige polderlandschap en het idyllische kerkje.

Ontdek De Woude
Foto vanuit een boot met wapperende vlag op het Alkmaardermeer

Alkmaardermeer

Het Alkmaardermeer biedt prachtige weidse uitzichten. Via de Woude en Akersloot kun je het meer bereiken. Er zijn diverse recreatiegebieden en -mogelijkheden in de omgeving.

Ontdek het Alkmaardermeer

Bezienswaardigheden in de gemeente Castricum

De gemeente Castricum is een prachtige plek om te verkennen en te genieten van de vele bezienswaardigheden. Van mooie landschappen tot historische monumenten en culturele hoogtepunten.

Eén van de eerste bezienswaardigheden die je moet bezoeken is het duingebied van Castricum. Dit gebied biedt prachtige wandel- en fietsroutes langs de kustlijn en door de duinen. Het is een geweldige plek om de natuurlijke schoonheid van de omgeving te ervaren en tot rust te komen. Vergeet niet om je camera mee te nemen! Je kan hier veel mooie foto's maken. 

Daarnaast biedt het duingebied van Castricum ook een aantal prachtige vogelkijkhutten waar vogelleven in de omgeving kan bewonderen. De hutten zijn strategisch geplaatst op plekken waar je de beste kans hebt om verschillende soorten vogels te spotten. Neem je verrekijker mee en houd je ogen open voor vogels zoals de lepelaar, de blauwe reiger en de buizerd. Het duingebied van Castricum is echt een paradijs voor vogelliefhebbers en biedt een unieke kans om de vogels in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Vanuit Alkmaar

Als je in Alkmaar verblijft en op zoek bent naar mooie bezienswaardigheden, dan is Castricum zeker de moeite waard om te bezoeken. Castricum ligt op slechts een steenworp afstand van Alkmaar en biedt een groot aantal prachtige plekken om te verkennen. Of je nu geïnteresseerd bent in de natuur, geschiedenis, cultuur of gewoon lekker wilt ontspannen aan het strand. Met de auto ben je er zo, maar ook met het openbaar vervoer is Castricum goed bereikbaar vanuit Alkmaar.