Foto vanuit een vogelkijkhut met uitzicht op het meer

Vogelkijkhutten

In het Noordhollands Duinreservaat bij Castricum en Bakkum vind je een aantal leuke vogelkijkhutten en -schermen. Je ziet door de kijkgaten de mooiste vogels en uitzichten. 

De vogelkijkhut 'Boetje van onze Kees'

Boetje van onze Kees

Vanuit vogelkijkhut het Boetje van onze Kees kun je het Hoefijzermeer goed overzien. Je ziet er naast aalscholvers ook veel andere watervogels. In de winter zie je bijvoorbeeld de roerdomp, grote zaagbek, fuut en wilde zwaan.

Bekijk locatie
Vogelkijkhut de Winterkoning

De Winterkoning

Vogelkijkhut de Winterkoning kijkt uit over het duinmeertje. Hier zie je bijvoorbeeld de kleine plevier, de waterhoen, de winterkoning, en hoor je zangvogeltjes zoals de glanskop, nachtegaal en staartmees.

Bekijk locatie
Muur met kijkgaten bij het Meertje van Vogelenzang

Meertje van Vogelenzang

Bij het Meertje van Vogelenzang zie je door de kijkgaten in het vogelkijkscherm diverse vogels, vooral veel eenden verblijven hier in de winter. Soms tref je ook een havik of ijsvogel aan.

Het meertje van Vogelenzang staat ook wel bekend als de 'Karpervijver'. Er werden hier na de aanleg van het meertje namelijk karpers uitgezet. Het meertje is in 1995 leeggepompt en de karpers werden overgezet naar vijvers in Castricum. Ze werden niet opnieuw uitgezet in het meertje omdat de vissen niet bij de omgeving paste.

Bekijk locatie
Van staal gemaakte vogelkijkplek

De Hoeptuin

Deze vogelkijkplek is te bereiken als je Bezoekerscentrum de Hoep bezoekt. Via het bezoekercentrum kun je De Hoeptuin betreden. Vlakbij het prachtige vlonderpad tref je deze vogelkijkhut. Het is de leukste plek om vogels te spotten in het Noordhollands Duinreservaat. Je kunt er veel leuke vogels spotten, zo kun je er vogels zien als de dodaar, ijsvogel en wilde zwaan.


Bekijk locatie
Het vogelkijkscherm

De Aalscholver

Bij vogelkijkscherm De Aalscholver kun je het Hoefijzermeer ook goed overzien. Naast Aalscholvers zie je in de wintermaanden veel watervogels die overwinteren, zoals de grote zaagbek, brilduiker en wilde zwaan.

In de buurt van dit scherm vind je de kwal. De kwal is een waterinlaat en onderdeel in de productie van ons drinkwater.

Buitenkant van de Vogelkijkhut Doornvlak

Doornvlak

Net over de gemeentegrens van Castricum vind je vogelkijkhut Doornvlak. Het uitzicht is er prachtig wijds! Je treft er vogels als de kleine plevier, bergeend, blauwe reiger, slobeend, kievit, scholekster, groenpootruiter en nog veel meer. De vogelkijkhut is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en heeft voor hen ook speciale kijkgaten.

Bekijk locatie