De kunstbunker van buitenaf in de duinen

Kunstbunker in de duinen

De kunstbunker in de duinen bij Castricum was tijdens de Tweede Wereldoorlog de bewaarplek van het schilderij de Nachtwacht. Je kunt er niet in, maar je kunt hem wel van buitenaf bewonderen.

Mannen transporteren opgerold doek van de nachtwacht uit schuilkelder. Foto is van de beeldbank Rijkmuseum.

De kunstbunker toen


Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de Nederlandse kunstschatten beschermd worden tegen onder andere bombardementen. Daarom werden er door het rijk twee bunkers gebouwd (in Heemskerk en Zandvoort) en door de gemeente Amsterdam één (in Castricum). De kunstbunker die gebouwd werd in opdracht van de gemeente Amsterdam was eerder af dan die van het rijk. Met vijf maanden was de bouw van de kunstbunker in Castricum gereed in april 1940. De muren van deze bunker hadden een dikte van 1,5 meter en ongeveer 10 meter zanddekking. De zandlaag moest extra bescherming en camouflage bieden. Een luchtbehandelingsinstallatie zorgde voor een goed klimaat voor de opgeslagen kunst.

Onder andere kunst uit het Rijksmuseum Amsterdam en Stedelijk Museum Amsterdam werden in de bunker opgeslagen. Zoals schilderijen van Jan Steen, Vermeer, Rubens en Frans Hals. De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn was te groot voor de ingang van de bunker, daarom werd het doek ontdaan van het houten spanraam en opgerold rond een cilinder. Op de foto zie je dat mannen het opgerolde schilderij vervoeren.

Foto: Beeldbank Rijksmuseum


Bekijk de locatie
Foto van de Kustbunker nu. In de duinen met slot op het hek.

De kunstbunker nu

De kunstbunker heeft tegenwoordig nog steeds een functie: filmmuseum Eye Amsterdam bewaart er kwetsbare en brandbare nitraatfilms. Sommige van deze nitraatfilms zijn zelfs meer dan 100 jaar oud.

Op 30 maart 2019 was de kunstbunker geopend voor publiek. C-TV heeft een video gemaakt van die dag.

Bekijk op YouTube