Twee wandelaars in de duinen die naar de kwal kijken

Landgoed Duin en Bosch

Landgoed Duin en Bosch is een historisch landgoed in gemeente Castricum. In honderd jaar tijd is het van gesticht veranderd naar landgoed.


Door veranderingen in de psychiatrische zorgverlening heeft Duin en Bosch in 2012 een nieuw bestemmingsplan gekregen, waardoor woningbouw mogelijk werd. Het westen van het terrein heeft de bestemmingsplan 'zorg' behouden: op het landgoed biedt GGZ-instelling Dijk en Duin huisvesting aan volwassenen en ouderen met een verslaving en/of psychische belemmering die langdurige en intensieve zorg nodig hebben.

Wonen

Het oosten heeft als bestemmingsplan 'wonen'. Er zijn diverse nieuwe woonwijken gerealiseerd zoals: Nieuw Koningsduin en Eikenhorst, maar er zijn ook rijksmonumenten herontwikkeld tot woningen, zoals De Nieuwe Loet (voorheen mannenpaviljoens) en De Broederwoningen (voorheen verplegerswoningen).

Witte kerkje

Rijksmonumenten

Je vindt er nog veel meer rijksmonumenten zoals onder andere het witte kerkje, de watertoren en het oude administratiegebouw. Het witte kerkje is niet meer in gebruik als kerk, maar heeft woon- en kantoorruimte als nieuwe bestemming. De watertoren is omgetoverd tot privésuite waar je kunt overnachten en het oude administratiegebouw biedt ruimte aan ondernemers en je vindt er restaurant De Oude Keuken. Zij laten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen.

Een wandeling door Landgoed Duin en Bosch biedt veel afwisseling: van prachtige woningen en monumenten tot veel groen.

Wandelroutes