De Kwal dat water zuivert in de duinen

Wandelroutes in Castricum

Ontdek de prachtige natuur van Castricum met onze verzameling wandelroutes! Of je nu een beginnende wandelaar bent of een doorgewinterde hiker, Castricum biedt voor ieder wat wils. Van bosrijke omgevingen tot uitgestrekte duinen, je zult versteld staan van de diversiteit in onze gemeente en regio.

De kerktoren van de dorpskerk in Castricum

Rond de Kerk

1 km - Start: Dorpskerk Castricum

Deze audiotour gaat door de Kerkbuurt van Castricum. Je proeft de sfeer van het buurtje rond de kerk. En wist je dat de kerk één van de oudste stenen gebouwen is van Nederland?

Ontdek de route
Johanna's Hof

Duinroute Kleintje Johanna's Hof

2 km - Start: Johanna's Hof

Deze route is gemarkeerd met blauwe driehoekjes en gaat door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Om dit gebied te kunnen bezoeken, heb je een PWN-duinkaart nodig.

Ondek deze route
Het museumgemaal in Akersloot tijdens een rondleiding

Rondje Museumgemaal Akersloot

2 km - Start: Museumgemaal

Vanaf april is er elke eerste zondagmiddag van de maand (start 13.00 u) een korte buitenwandeling (voor € 3 ,- inclusief bezoek aan het gemaal). Binnen een korte afstand van het gemaal is er veel te vertellen over de grote variatie in het landschap.

Ontdek deze route
Kaart van de speurtocht van Hildes rondje

Hildes rondje

3 km - Start: Huis van Hilde

Hildes rondje is een leuke en interessante speurtocht voor kinderen. De route is ongeveer 3 kilometer en onderweg kun je allerlei vragen beantwoorden over de dingen die je tegen komt.

Ontdek deze route
Alkmaardermeer bij zonsopgang

Vlieg mee met de vogels

3 km - Start: Klaas Hoornlaan 1

Wandel langs het Alkmaardermeer. Tijdens deze wandeling kun je uitwaaien en de vogels bewonderen in het water. Je gaat kriskras door het weiland, de blauwe pijlen wijzen je de weg.

Ontdek deze route
Oude foto van Hotel Cafe Restaurant Fase Fier

Bakkum-zuidroute

3 km - Start: Van Oldenbarneveldweg 37

Deze rondwandeling met audiotour gaat door het gebied van de Zeeweg tot de Zanderij. Je wandelt langs eeuwenoude wegen en hoort wie daar woonden en werkten.

Ontdek deze route
Hof van Kijk Uit entree met bordje met 'open'

Paarse route

3 km - Start: Station Castricum

Dit is een korte route van 3 kilometer, je komt langs het Hof van Kijk-Uit, een theehuis gevestigd bij het oude, gelijknamige jachthuis.

Ontdek deze route
Wandelaars in het waterwingebied in Castricum

Duinroute Leppad

4 km - Start: Johanna's Hof

De route is gemarkeerd met gele driehoekjes en gaat door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Om dit gebied te kunnen bezoeken, heb je een PWN-duinkaart nodig, deze kun je bij de kaartautomaat bij de ingang kopen.

Ontdek deze route
Dochter en moeder kijken naar Hilde in het museum

In de voetsporen van Hilde

4 km - Start: Station Castricum

In de voetsporen van Hilde is een wandeling door het dorpsgedeelte met een rijk en onstuimig verleden. Je loopt vanaf Huis van Hilde naar de Dorpskerk en het oude Raadhuis, via de Schoolstraat, de Ciebeek en de Molendijk naar de locatie waar Hilde werd gevonden bij archeologische opgravingen. De route is in twee richtingen gemarkeerd met gele pijlen.

Ontdek deze route
Bronzen beeld

Castricum in beelden route

5 km - Start: Burgemeester Mooijstraat

Castricum in Beelden, een korte kunstroute langs verschillende beelden. Je wandelt over straten, pleinen en parken langs de beelden en wordt begeleid door presentatoren van 8 tot 80 die net als jij van kunst houden. Zij vertellen wat zij zien en helpen je kijken naar de prachtige beelden.

Ondek deze route
Dorpshart van castricum

Het 8je van Castricum

5 km - Start: Station Castricum

Dit mooie rondje met audiotour brengt je door het duingebied en de dorpskern van Castricum. Je begint bij Huis van Hilde en eindigt bij Tuin van Kapitein Rommel.

Ontdek deze route
Bord met wandelpad op De Woude

De Oost- en Westwouderpolderroute

5 of 7 km - Start: De Woude

Beleef het eilandgevoel en geniet van de natuur op De Woude. Je ziet onderweg prachtige weidevogels en kijkt uit op het water. Ervaar de schoonheid van de Woude.

Ontdek deze route
Wandelpad langs weilanden en slootje

Rondje Akersloot

6 km - Start: Oude Kerk Akersloot

Rondje Akersloot, veel water en twee strandwallen. Een leerzame route voor kinderen uit het basisonderwijs. Waar komt al dat water rond Akersloot vandaan? Je komt erachter tijdens deze wandeling.

Ondek deze route
Paal met wandelroute pijlen

Oranje route

6 km - Start: Station Castricum

De route gaat door het oude hart van Castricum en volgt de zuidrand van het dorp. Tussen de keuzepunten 30 en 39 loop je over het Buitendijkspad en nabij keuzepunt 39 loop je langs het Buitendijks Weid.

Ondek deze route
Beeld man met zwaard in Akersloot

Vrijheidsroute Akersloot

6 km - Start: Westerweg 35

In 2020 was het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de Duitse overheersing. Deze audiotour voert langs plaatsen in Akersloot die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze route kun je nog steeds afleggen.

Ondek deze route
Man en vrouw bij de kwal in het waterwingebied

Rondje infiltratiegebied

7 km - Start: ingang Johanna's Hof

Deze route gaat door het gebied waar drinkwater wordt geproduceerd. Het infiltratiegebied is rijk aan vogels, vissen en planten. Onderweg kom je onder andere een vogelkijkhut tegen met zicht op het duinmeer.

Ontdek deze route
Gevel van boerderij Verdenburg

Rode route Limmen

7 km - Start: Vredeburg Limmen

De route start nabij boerderij Vredeburg uit 1869, gebouwd staat op de oostelijke rand van strandwal de Oostergeest. De route gaat ook via de oostrand van de Westergeest, over de Kapelweg en de Hogeweg.

Ondek deze route
Schelpenvisser in de branding

In het voetspoor van schelpenvissers

7 km - Start: ingang Johanna’s Hof

De route begint in het dennenbos en maakt een lus door het buitengebied langs een bloemakker voor bijen en stuk verweerd tankmuur. Terug het bos in ga je richting een eeuwenoud pad waar schelpenvissers van en naar het strand reden. Via de duinvlakte kom je weer terug bij Johanna’s Hof.

Ontdek deze route
Bankje bij de korendijk

Maer- of Korendijkroute

8 km - Start: Station Castricum

Een wandeling van 8 kilometer langs de duinrand, door het polderland en via een rustiek dorpsgedeelte naar de dorpskom van Castricum. De nadruk van de route ligt op de binnenduinrand en de polders. Er is een wandelgids verkrijgbaar van Oud-Castricum die je meer inzicht geeft in de geschiedenis en mensen die het landschap vroeger vorm gaven.

Ontdek deze route
Man maak foto van duinbloem

Rondje Bosreservaat

8 km - Start: Johanna's Hof

De route is gemarkeerd met groene driehoekjes en gaat door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Om dit gebied te kunnen bezoeken, heb je een PWN-duinkaart nodig.

Ontdek deze route
Wandelpaden van de Blauweroute

Blauwe route

8 km - Start: Station Castricum

De route volgt het spoor naar de noordrand van Castricum, langs de Schulpvaart. Aan de oostrand van Castricum langs het Gerbrandsven volg je de waterpartijen het dorp in naar de sfeervolle Dorpsstraat met leuke winkels, het oude Raadhuis en daarachter de Dorpskerk.

Ontdek deze route
Foto van Hanny Schaft

Vrijheidsroute Limmen

9 km - Start: Shepherds House

In 2020 was het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de Duitse overheersing. Deze audiotour voert langs plaatsen in Limmen die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze route kun je nog steeds afleggen.

Ondek deze route
Foto van het boekje over het Tijdpad

Tijdpad route

10 km - Start: Station Castricum

Een ontdekkingstocht door het duin en zijn geschiedenis. Duinkerker Kapers, Slag bij Castricum, Romeinen, Tweede Wereldoorlog, zijn slechts 4 van de 33 kijkpunten. Voor €3,95 te koop bij Boekhandel Laan, Huis van Hilde, Hof van Kijk Uit, Bezoekerscentrum De Hoep en Werkgroep Oud-Castricum

Otdek deze route
Beelden in park in Castricum

Beelden in Castricum en Bakkum

12 km - Start: Overtoom

Beelden in Castricum, heeft nu ook deze lange kunstroute langs verschillende beelden. Je wandelt over straten, pleinen en parken langs de beelden en wordt begeleid door presentatoren. Zij vertellen wat zij zien en helpen je kijken naar de beelden. Wat doet het met jou?

Ontdek deze route
Tankmuur uit WOII

Vrijheidsroute Castricum

2 km - Start: Oude Raadhuis

In 2020 was het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de Duitse overheersing. Deze audiotour voert langs plaatsen in Castricum die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze route kun je nog steeds afleggen.

Ontdek deze route
Kind bij vader op zijn nek bij schotse hooglanders

De beschutte ronde

13 km - Start: Johanna's Hof

De route is gemarkeerd met oranje driehoekjes en gaat door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Om dit gebied te kunnen bezoeken, heb je een PWN-duinkaart nodig.

Ontdek deze route
Bankje aan duinmeer

Bankjesroute

Afstand en start: zelf te bepalen


In de gemeente Castricum zijn er tal van bankjes met mooie uitzichten. Van wijds uitzicht op het Alkmaardermeer tot vlakbij een indrukwekkend monument. Maak je rondje zo lang of kort als je zelf wilt.

Ontdek deze route
Fluitenkruid langs het schelpenpad langs de schulpvaart

Schelpenpad

Afstand en start: zelf te bepalen

Er is een leuk ommetje in Castricum waarbij je wandelt over het Schelpenpad. Het Schelpenpad loopt langs de Soomerwegh en de Zeeweg, je kunt zelf bepalen waar je de route start en of je het Landje van Veldt en park Noord-End meepakt tijdens de wandeling.

Ontdek deze route
Paard aan de Sakerleidijk op De Woude

Saskerleidijk De Woude

Start: De Woudhaven

Aan het eerste gedeelte van de strekdam bevindt zich een wandelpad. Vanaf hier kom je op de Saskerlei. Dit is een stuk rietland waar vogels en ganzen graag schuilen. Er is zelf een klein strandje. De strekdam wordt beweid door paarden en schapen.

Onderk deze route

Onze routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, zodat er voor ieder wat wils is. Of je nu op zoek bent naar een korte wandeling van een paar kilometer of een lange wandeltocht, wij hebben de perfecte route voor jou.

Wandel door de uitgestrekte bossen van het Noordhollands Duinreservaat, ontdek de historische landgoederen van Castricum of bewonder de prachtige bloemen in het voorjaar op het strand van Castricum aan Zee. Waar je ook heen gaat, geniet van de schoonheid van deze regio.

Alle wandelroutes zijn gemakkelijk te volgen en bieden gedetailleerde informatie over de omgeving en de geschiedenis van de regio. Waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan en ontdek de prachtige wandelroutes van Castricum vandaag nog!