Een kronkelende weg met landerijen

Oer-IJ gebied

Duizenden jaren geleden stroomde in Noord-Holland het Oer-IJ. Hier kun je nog veel van terugzien, ook in de gemeente Castricum. Als je maar weet waar je moet kijken. Zo zijn er leuke fiets- en wandelroutes die door het Oer-IJ gebied gaan.

Interactieve kaart

De kaart weergeeft wat er allemaal te beleven valt in het Oer-IJ gebied. 

Interactieve kaart

Fietsen en wandelen

Nog meer leukste fiets- en wandelroutes vind je op onze website.

Doen
Een boot in het waterrijke gedeelte van het Oer-IJ gebied

Over het Oer-IJ

In de uitgestrekte groene driehoek tussen Haarlem, Alkmaar en Zaanstad ligt een bijzonder stuk Noord-Holland. Hier stroomde duizenden jaren geleden het Oer-IJ. Een grillige vertakking van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. Op de website van het Oer-IJ vind je veel informatie over hoe waardevol dit prachtige landschap is en wat je er nog kunt terugzien van de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis. Zo vind je op de site een interactieve kaart en veel fiets- en wandelroutes.

Oer-IJ routebordje in het groen

Langs de oevers van het Oer-IJ fietsroute

e E-bike route “Langs de oevers van het Oer-IJ” is gemaakt in het kader van het themajaar “Ode aan het Nederlandse landschap”. Met deze route ontdek het historische landschap waar duizenden jaren geleden het Oer-IJ doorheen stroomde. 

De route "Langs de oevers van het Oer-IJ" gaat door het historische landschap van Amsterdam naar Castricum en via Velsen weer terug. De route is totaal wel 113 km en daarom aangemerkt als e-bike route. De route is opgedeeld in vijf trajecten en daarom ook geschikt om als afzonderlijke dagtochten af te leggen.

De vijf trajecten zijn als volgt:

  • Van Pontplein Amsterdam-Noord naar Pontplein Buitenhuizen (24 km)
  • Van Pontplein Buitenhuizen naar Station Castricum (24 km)
  • Van Castricum naar Pont Velsen (18 km)
  • Van Pont Velsen naar Amsterdam CS ( 34 km)
  • Rond de monding van het IJ (13 km)

Je komt langs stedelijke omgeving, industrieel landschap, agrarisch gebied en prachtige natuur. En onderweg is er nog veel van het Oer-IJ terug te zien: herkenbare krekenstructuur, slingerende waterlopen en hoogteverschillen. 

Lees meer
Eén van de landschappen van het Oer-IJ

Fiets- en wandelroutes rondom het Oer-IJ gebied

Archeologie in het Oer-IJ gebied

Fietsroute van 25 km langs plekken waar de sporen van menselijke bewoning door archeologisch onderzoek zichtbaar zijn gemaakt. Onder andere langs de vindplaats van een vrouwelijk skelet. Zij kreeg de naam Hilde, een naam die aan het Provinciaal Archeologisch Informatiecentrum werd gegeven. De route start bij Huis van Hilde in Castricum en maakt een rondgang langs het noordelijke Oer-IJ gebied.

Rondje Akersloot, veel water en twee strandwallen

Goed omgaan met water is voor ons nu nog net zo belangrijk als het vroeger was. Met deze wandeling leer je hoe de bewoners van Akersloot door de eeuwen leefden met het water. De wandelroute loopt rond het dorp Akersloot, is ongeveer 6 km lang.

Oer-IJ website met routes