Kronkelende dorpspaadje in Castricum

Onze dorpen

De gemeente Castricum bestaat uit de vijf dorpskernen: Castricum, Bakkum, Akersloot, Limmen en De Woude.

Fietsend gezin door de duinen

Het gezellige Castricum

Castricum biedt volop mogelijkheden voor een dagje uit. Wat dacht je van een bezoek aan het ontspannen familiestrand van Castricum aan Zee? Combineer het met een mooie fietstocht door het duingebied of parkeer je auto bij de strandopgang. In het museum Huis van Hilde maak je een reis door de geschiedenis van Noord-Holland. Ook in het dorpshart is genoeg te beleven: van het centrum met haar leuke winkeltjes tot een snelle hap of uitgebreid diner bij een van de vele restaurants en eetcafés rond het dorpsplein.

Meer over Castricum
De pluktuin in Bakkum, waar je zelf bloemen mag plukken.

De natuur van Bakkum

Hoewel Bakkum vooral bekend is vanwege de vermaarde camping Bakkum, heeft dit dorp nog veel meer te bieden. In het Bakkumse duinreservaat maak je de mooiste wandelingen en fietstochten. Van een kort rondje met de kinderen tot een prachtige tocht die de hele dag duurt: alles is mogelijk met de uitgezette routes en knooppunten. Bij Bezoekerscentrum De Hoep leren jong en oud alles over de natuur en waterzuivering. Ook worden hier diverse excursies georganiseerd. En wist je dat er een sterrenrestaurant te vinden is in het dorpshart van Bakkum?

Meer over Bakkum
Een sloep op het Alkmaardermeer in Akersloot

Varen in Akersloot

Watersporters opgelet: Akersloot heeft een prachtige ligging aan het Alkmaardermeer en is uitermate geschikt voor liefhebbers van water. Je kunt je boot aanmeren op een van de vele ligplaatsen. Of huur een kano en maak een mooie tocht door de omgeving. Zelf niet zo'n zin om te varen? Je kunt ook het water op met de rondvaartboot van ’t Hoorntje. Als je meer van fietsen houdt is de pontjesroute een echte aanrader. Eind augustus loopt het dorp vol met vetkuiven en petticoats: het jaarlijkse rock-‘n-rollfestival is absoluut een bezoek waard.

Meer over Akersloot
Kleurrijke tulpen in Limmen

Het kleurrijke Limmen

In het voorjaar ondergaat Limmen een ware transformatie: alle bollenvelden komen langzaam tot bloei en doen de zandgronden van Limmen rood, paars en roze kleuren. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de Hortus Bulborum: de enige tuin ter wereld waar ruim 4000 verschillende soorten tulpen, narcissen en andere bolgewassen bloeien. Begin mei kun je ongestoord van de bloemenpracht genieten tijdens de Bloemendagen. De inwoners van Limmen zijn dan al weken bezig met het maken van mozaïeken, die zij tentoonstellen in hun tuinen.

Meer over Limmen
Een vogel op het eiland de Woude

Vogels spotten op De Woude

Het idyllische dorpje De Woude ligt op een eiland in het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Het eiland leent zich niet voor autoverkeer, maar is juist bijzonder geschikt voor wandelaars. Zodra je van de pont afstapt of je boot aanlegt kom je meteen in de vakantiestemming. Je kunt heerlijk aan het water op het terras zitten bij Restaurant de Woude of 't Kombof, of een rondje lopen door het pittoreske dorpje met houten Zaanse huisjes en mooie doorkijkjes over de polder. Tijdens een wandeling van zo’n zeven kilometer rond het eiland geniet je van de vele weidevogels, kronkelende slootjes en het wuivende riet.

Meer over De Woude