Zonsondergang in Castricum

Highlights in gemeente Castricum

We hebben vijf leuke en verrassende highlights in gemeente Castricum voor jou op een rijtje gezet. Ontdek mooie plekjes en leuke activiteiten in Castricum, Bakkum, Limmen, Akersloot en De Woude. Highlights in gemeente Castricum

Jongens spelen op het strand

Zand tussen je tenen en pootje baden in zee

De Reddingsbrigade houdt een oogje in het zeil voor ieders veiligheid. Op de terrassen of binnen in de strandpaviljoens kun je ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Heerlijk. Dit is het goede strandleven. Tip: Wie langer wil blijven kan overnachten met zicht op zee in Strandhotel Zoomers. In de wintermaanden is het trouwens ook heerlijk op het strand en mogen honden er vrijuit rennen. Na een flinke strandwandeling kun je opwarmen met warme chocolademelk en slagroom in het strandpaviljoen.

Het strand van Castricum is voor zon-, zee- en zandliefhebbers – en natuurlijk voor watersporters - van ouds her the place to be. Wandel bijvoorbeeld vanaf Camping Bakkum naar het strand of pak de fiets en trap even een klein stukje het duin over en je bent aan zee. Het grote genieten kan beginnen! Slippertjes uit en met de blote voeten in het zand. Wil je zonnen, zwemmen of spelen? Bouw een zandkasteel of speel een potje beach ball. Voor wie lekker wil luieren óf juist flink actief wil sporten aan zee is het familiestrand in Castricum ook ideaal. Kom kiten en surfen of probeer eens te suppen.

Meer over het strand
Moeder en zoon lopen door het duin met de hond

Vogels spotten en genieten van de natuur

Castricum staat niet alleen bekend om het prachtige strand, een andere belangrijke bezienswaardigheid is het fantastische bos- en duingebied. Fietsen of wandelen door het Noordhollands Duinreservaat mag niet ontbreken bij een bezoek aan Castricum. Het is een aanrader om eerst een kijkje te nemen bij Bezoekerscentrum De Hoep voor meer informatie over het bijzondere waterwingebied én om een PWN duinkaart aan te schaffen. Je kunt hier ook een mooie route uitstippelen door het bos, naar de Kwal (een grote waterbel) in het duingebied en naar diverse vogelkijkhutten. Er leven zoveel vogels in het bos en de duinen, maar kijk ook niet vreemd op als je oog in oog komt te staan met wilde paarden, schapen of Hooglanders.

Kinderen vermaken zich prima in het Speelbos, waar ze eindeloos kunnen klimmen, spelen en met takken hutten kunnen bouwen. Uitrusten in het bos kan bij diverse restaurants zoals Het Ruiterhuys, De Oude Keuken, Huize Koningsbosch, Hof Van Kijk Uit of Johanna’s Hof. Ga er gezellig wat eten of drinken. Tip: bij Johanna’s Hof kun je een picknickfietstas bestellen. Er zijn zoveel mooie plekken om neer te strijken en te genieten van de natuur.

Noordhollands Duinreservaat
Twee mannen in een sloep op het Alkmaardermeer

Meer genieten aan het meer

Akersloot en De Woude liggen aan het Alkmaardermeer, een perfecte plek voor watersportliefhebbers. Van zeilen tot zwemmen en van surfen tot kanovaren. Er zijn diverse routes om met een kano te verkennen. Bewonder het prachtige polderlandschap eens vanaf het water en ontdek Noord-Holland op een andere manier. Een kano huren kan op verschillende locaties. Wil je echt eens iets anders, huur dan een SUB-board (Stand Up Paddle) en peddel staand door het recreatiegebied. Tip: Maak een rondvaart over de meren vanaf Jachthaven ’t Hoorntje in Akersloot. Huur je zelf een (zeil)boot, dan is het een aanrader om aan te meren op het eiland De Woude of bij Pannenkoekeiland bij Limmen.

In het recreatiegebied Uitgeester- en Alkmaardermeer kun je naast sporten ook lekker chillen op de zandstrandjes en ligweides. Lees eens lekker een boek of geniet van het uitzicht op alle bootjes en spelende kinderen in het meer. Vooral voor jonge kinderen is het fijn dat je er in relatief ondiep water, afgezet door ballenlijnen, kunt zwemmen. Waterpret gegarandeerd.

 Ontdek alles voor waterliefhebbers
Man en vrouw wandelen in het waterwingebied

Wandelschoenen aan... gaan!

De paden op, de lanen in. Maak deze liedregel werkelijkheid in de gemeente Castricum. Trek de wandelschoenen aan en loop over paden door de natuur en ontdek de ‘polderlanen’ net buiten de dorpskernen. Maak een mooie wandeling met een routekaart in de hand of loop via de knooppunten een lange of korte route. De omgeving is zo divers en dat is een lust voor het oog. Het ene moment wandel je door het bos, via het infiltratiegebied (belangrijk voor de drinkwatervoorziening in Noord-Holland) en het andere moment struin je door de duinen naar het strand. Laat de wind door je haren wapperen en geniet van de gezonde buitenlucht.

Er zijn ook fijne wandelroutes door het polderland en door de dorpen, waarbij je kunt stoppen bij monumenten en musea. Neem zeker ook een pauze bij één van de vele restaurants en geniet van lokaal lekkers zoals biertjes van brouwerij Dampegheest of verse koekjes van Bak'm.

Tip voor kinderen: Hildes rondje is een wandeling met speurtocht van drie kilometer, door de omgeving van Huis van Hilde. Laat ze lekker ravotten op het klimduin de Papenberg en tel samen de traptreden naar het uitkijkpunt.

Ondek onze wandelroutes
Familie staat bij een duinkaartapparaat

Wind mee of wind tegen, fietsen is fijn

Ontdek Castricum en omgeving fietsend en geniet van de buitenlucht. Je kunt alle kanten op: naar het bos, de duinen, de tuinderijen en het polderlandschap. Trek er zelf op uit of volg een fietsroute. Er zijn lange routes van bijvoorbeeld 50 kilometer rond het Alkmaardermeer. Ideaal om met een e-bike of racefiets te doen. Trap je op een gewone tweewieler rond, dan is een rondje Castricum (15 km) of de Pontjesroute perfect. Heb je zelf geen fiets mee, dan zijn er natuurlijk mogelijkheden om een fiets te huren. Ook leuk en lekker is het om verse, pure melk te halen bij de melktap. In Akersloot bij Boerderij het Vertrouwen kun je dit streekproduct zelf tappen.

Aan de kust staat doorgaans wel een windje, dus wind mee (of tegen) gegarandeerd. Gelukkig zijn er genoeg mooie plekjes om te stoppen en uit te rusten. Volg de Bankjesroute en kom tot rust op een bankje met de allerleukste uitzichten. Over uitzicht gesproken; in het Noordhollands Duinreservaat staan diverse vogelkijkhutten om via de kijkgaten mooie en bijzondere vogels te spotten. Liefhebbers van terrassen ruilen de pedalen in voor een verkoelend drankje bij één van de vele restaurants of cafés.

Ontdek hier onze fietsroutes
Overzicht van nieuwsbrieven

Elk seizoen een mail met leuke tips en uitjes ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je hier in