Plattegrond met illustraties van de Papenberg, Uitkijktoren en Huis van Hilde

De Papenberg

De Papenberg is een klimduin en erg bekend bij de inwoners uit gemeente Castricum. In de buurt van de Papenberg vind je ook de trap naar het duingebied en naar de uitkijktoren. Op de Papenberg kun je rondrennen, klimmen en klauteren. Ook honden kunnen hier lekker razen, het pad onder de Papenberg is namelijk onderdeel van het losloopgebied. Als je bovenop de klimduin staat, kijk je uit over de voetbalvelden van Vitesse'22 en het dorpshart van Castricum, een bijzondere plek om van het uitzicht te genieten. En die betonnen muur onderaan de Papenberg is een overblijfsel van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog.

Foto van de Kustbunker nu. In de duinen met slot op het hek.

Uitkijktoren Papenberg

Wil je Castricum van grote hoogte zien? Kom het dan bekijken vanaf de uitkijktoren nabij de Papenberg. Er valt genoeg te zien als je er bovenop staat!

Beklim eerst de trap met 149 treden en je begeeft je al op aardige hoogte. Die grote trap oplopen is een leuke en uitdagende beproeving voor jong en oud. Ben je omhoog geklommen, dan zie je de uitkijktoren al staan! Nu nog maar een paar stappen en je wordt beloond met een prachtig uitzicht zoals Heemskerk, Uitgeest, Egmond aan Zee, Marquette en de Hoogovens.

De uitkijktoren is goed te bereiken vanaf het treinstation Castricum. Net voorbij Huis van Hilde kom je de grote trap al tegen. Je kunt ver kijken vanaf de toren, aan de ene kant zie je Castricum en aan de andere kant zie je de duinen.

De Papenberg werd vroeger als uitkijkpunt gebruikt toen er nog geen bosvorming aanwezig was. Om de Papenberg te herstellen is er gekozen voor deze uitkijktoren. De vorm van de uitkijktoren is als een golf gemaakt om het duinlandschap te symboliseren met de invloeden van water en wind.

Het uitzicht met de windrozen

Mooiste uitzicht Castricum

Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig ver uitzicht! Er zijn twee kijkrichtingen: naar het oosten heb je uitzicht op Castricum en naar het westen kijk je uit op de duinen en zee. De windrozen aan beide kanten wijzen naar diverse ijkpunten in de omgeving, zoals Heemskerk, Uitgeest, Egmond aan Zee.

Historie

Slag bij Castricum

De Papenberg is het middelpunt geweest bij de Slag bij Castricum van 1799. Er werd gevochten tussen een Russisch-Engels invasieleger en de Frans-Nederlandse troepen. De Papenberg werd waarschijnlijk gekozen vanuit een strategisch belang. De duinen waren toen namelijk nog niet zo begroeid, dus vanaf dat punt had je goed zicht op de troepen.

Oer-IJ

De oorsprong van het Oer-IJ ligt in de late ijstijd, toen er nog geen duinen waren. Door smeltend sneeuw ontstaat er een kustlijn. De zee creëert vervolgens zandbanken en daardoor ontstaan er strandwallen. De duinen kunnen zich vormen door de strandwallen.

Lees meer over het Oer-IJ gebied
Het begin van de trap naar de Papenberg

Trap uitkijktoren

Voorheen was er bovenaan de Papenberg een hekje. Als je daar doorheen ging, kwam je uit op een uitzichtpunt en een pad waar je jouw weg door de duinen kon vervolgen. Deze doorgang is inmiddels afgesloten maar via de trap nabij de Papenberg bereik je uiteindelijk hetzelfde uitkijkpunt. Bijzonder: de 149 treden tellende trap is alleen met elektrische machines gebouwd.

Eind februari 2021 is het uitzichtpunt geopend voor publiek. Je hebt twee kijkrichtingen, via het oosten kijk je uit op Castricum. En via het westen kijk je uit op de duinen vol historie. Denk aan de Slag bij Castricum of het Oer-IJ dat hier vroeger stroomde. Hoe dan ook, het uitzicht is de moeite waard.