Fleur Kuilman vertelt over de Facebook-pagina Too Good To Go Castricum die ze is gestart omdat regelmatig voedsel wordt weggooien. Zonde! Want het is toch veel leuker als je elkaar er blij mee kunt maken?!
Hoe vaak gooien mensen voedsel weg… dat is toch zonde! Dát dacht Fleur Kuilman ook en startte spontaan de Facebook-pagina Too Good to Go Castricum. De Castricumse vertelt: “Ik hoorde om mij heen veel verhalen van mensen die niet meer weten hoe ze straks moeten rondkomen met de hoge energierekeningen en men maakt zich natuurlijk zorgen over de boodschappen die duurder zijn geworden. Veel mensen lopen op hun tenen. Iets wat mij opvalt, is dat we met de jaren individualistischer zijn geworden en alles veel meer digitaal is. Daarmee is er ook een stijging te zien in angst, eenzaamheid en depressies. Het échte contact mist nog wel eens. It takes a village, zoals vroeger mooi werd gezegd. Dat mis ik soms.”
Zij merkt op dat er in coronatijd meer naar elkaar werd omgekeken. Zat de buurvrouw of buurman in quarantaine, dan werden er boodschappen gedaan en een warme maaltijd voor de deur gezet. “Ondanks alle ellende zag je ook de warmte en saamhorigheid. Nu gebeurt er wereldwijd van alles en het liefst zou ik de wereld willen helpen. En waarom dan niet in het klein beginnen, in ons eigen dorp?”, dacht Fleur. En zo ontstond op 21 september de Facebook-groep voor Castricummers. Ze houdt het simpel: “Heb je te veel gekookt of heb je eten over wat je anders misschien toch weggooit? Misschien kun je er een ander heel blij mee maken. Sharing is caring! Dus, schrijf een berichtje op de Facebook-pagina en geef het weg, of ruil met iemand. Leden kunnen het op deze pagina lezen en contact met elkaar opnemen. Zo helpen we elkaar allemaal een handje en het is nog duurzaam ook.”
Recent gaf iemand een overschot aan druiven weg en kreeg er appels voor terug. De één maakte jam, de ander een appeltaart. “Zo helpen we elkaar een handje én gaan we tegelijkertijd voedselverspilling tegen. Wie weet helpt het ook bij het krijgen van een goede en gezondere voeding. Dat zou ik als orthomoleculair therapeut in opleiding zeker toejuichen”, besluit Fleur.