De Hoeptuin
Linda Kruit, medewerker Voorlichting en Educatie

Linda Kruit over De Hoep

Zaterdag 20 april opent Bezoekerscentrum De Hoep om 12 uur weer de deuren. Iedereen kan dan komen genieten van dit bijzondere centrum en zich onderdompelen in de compleet vernieuwde tentoonstelling over de betoverende wereld van het Noordhollands Duinreservaat.


Waarom was De Hoep afgelopen periode in winterslaap?


Linda Kruit, medewerker Voorlichting en Educatie, vertelt graag over de vernieuwing en haar werk: “Ik woon zelf in het mooie Heemskerk en ik fiets dan via De Kampen zo naar Castricum, en door naar Bezoekerscentrum De Hoep. Omdat alles in De Hoep door een klein team wordt gedaan, werk je eigenlijk aan bijna alles mee. Je staat in de winkel, regelt boekingen voor het vergadercentrum, regelt activiteiten voor de vakanties, etc. Dat maakt het soms hectisch, maar ook heel afwisselend werk. Mijn focus ligt meestal op de activiteiten en excursies, ik schrijf teksten en heb als projectmedewerker veel mogen doen bij de ontwikkeling van de nieuwe tentoonstelling.”


Waarom was De Hoep afgelopen periode in winterslaap? “Omdat zowel het gebouw als de tentoonstelling aan een update toe was! Veel mensen verwachten het niet, maar het gebouw staat alweer 30 jaar”, legt Linda uit. Ze vervolgt: “De plafonds zijn vervangen en duurzamer gemaakt, de verlichting en verschillende installaties zijn weer veilig en naar moderne maatstaven. Maar het leukste is dat we een volledig nieuwe vaste tentoonstelling hebben ingebouwd in die maanden, waar we al een paar jaar naar toe aan het werken waren.


De nieuwe tentoonstelling maakt dat je anders gaat kijken naar de natuur hier in het Noordhollands Duinreservaat. De landschappen buiten herken je misschien wel, maar weet je ook wat elk landschap zo uniek maakt? En hoe verschillende dieren, planten en systemen binnen zo’n landschap met elkaar samenwerken of juist afhankelijk van elkaar zijn? Door verschillende verbindingen onder de aandacht te brengen kunnen bezoekers hun omgeving beter zien en snappen. Zoals altijd staan natuur en water centraal, maar ook de mens komt in de tentoonstelling terug als speler in verbinding met de rest.”


Bezoekerscentrum De Hoep hoopt weer veel blije bezoekers binnen te krijgen. Linda tipt: “De koffiehoek bij het achterterras is echt heerlijk geworden en het jonge vosje bij het Open Duin vind ik gewoon heel erg schattig. De hele tentoonstelling is in 3 talen beschikbaar. We hopen dat bezoekers elke keer een nieuw stukje ontdekken en dat ze graag terug blijven komen. We blijven iedereen die geïnteresseerd is vertellen over die betoverende buitenwereld, waar zo veel gebeurt en waar ook ons drinkwater gezuiverd wordt. Ik vind het zelf heel belangrijk dat die boodschap, dat natuur en water samengaan en dat het niet vanzelfsprekend is dat dat allemaal zomaar blijft bestaan, aan elke nieuwe generatie meegegeven wordt. Maar gelukkig hoeft dat niet zwaar te zijn. We zijn vooral een plek waar jong en oud ook gewoon plezier kan hebben in het centrum en de tuin. Die liefde voor de natuur krijg je dan vanzelf mee!”