Liefhebbers van lekker eten en luxe dineren kennen restaurant Apicius absoluut al. Het restaurant heeft een Michelinster en daar mogen we in de gemeente Castricum trots op zijn. Eigenaren Thorvald en Gaylord de Winter zijn geboren en getogen Bakkummers. Vele jaren werkten zij in toprestaurants in België, Frankrijk en Monaco, maar de heren zijn ook alweer vele jaren terug op geboortegrond. “Thorvald woont nu in Bakkum en ik woon in Castricum. Na onze omzwervingen door Europa voor de opleiding en ons werk, was Bakkum een aangename thuiswedstrijd. We openden op 1 december 2001 op een prachtige plek in Bakkum ons restaurant Apicius”, vertelt gastheer Gaylord. “Er werd nog één maand met guldens betaald”, grapt hij.
In de keuken zwaait chef-kok Thorvald de scepter. “Na veertien maanden hadden we een Michelinster. Ik denk dat de kracht van Apicius ligt bij eerlijke producten, dagvers, met respect voor klassieke waarde in een comfortabele ambiance. Een Michelinster schept verplichtingen, maar we voelen na 21 jaar niet meer zo’n enorme druk. Wees jezelf, bescherm je kwaliteit en doe je ding. Je doet je best, meer kan je niet doen”, stelt Gaylord.
Bij het samenstellen van de menukaart laten Thorvald en Gaylord zich inspireren door het actuele aanbod: alles wordt zo vers mogelijk ingekocht. Dit levert een menukaart op met vaak verrassende culinaire vondsten, samengebracht onder de noemer ‘Menu de essentie’. Gaylord: “Elk seizoen heeft z’n charme. Nu, in de wintermaanden, werken we met mooie koolsoorten maar we verheugen ons ook al op het voorjaar. Dan kunnen we werken met ingrediënten als asperges, doperwten en verse kapucijners. Of we lokale producten gebruiken? We worden vaak getipt door regionale leveranciers als ze mooie, verse producten hebben. Je prikkelt ons met kwaliteitsproducten! Zo gebruiken we bijvoorbeeld regionale ingrediënten, denk aan zuurkool uit Zuid-Scharwoude, paling uit Akersloot van Dil, vis uit de Noordzee, we halen verse knoflook in Slootdorp en kaas bij Klaver in Lutjewinkel en kaashandel Tromp uit winkelcentrum ’t Loo in Heiloo. Vooral voor kaas uit eigen land zijn we in de rustigere lockdown-periode op pad geweest. We halen nu kaas uit Alkmaar en van de Waddeneilanden, maar ook bij Dikhoeve in Ransdorp en Hollandse camembert uit Oss.”
De grote passie van Gaylord wordt duidelijk als je de wijnkaart inziet; de selectie telt ruim 300 wijnen. “Gasten nemen vaak een wijnarrangement en bij ieder glas wijn geef ik aan tafel een toelichting over de wijn en de motivatie van de keus bij het gerecht. Persoonlijk heb ik geen grote favoriet, elk jaar heeft wijn typische kenmerken en het ene jaar ben ik idolaat van Duitse wijn, dan weer van Spaanse. Afgelopen zomer was ik op vakantie in Madeira en genoot ik daar van de wijn. Vanwege de kleine productie aldaar hebben wij deze Portugese wijn niet. Tijdens vakanties ga ik graag vissen. Zo ving ik eens een grote tonijn op zee, maar ik ben ook dol op vissen op bijvoorbeeld het Alkmaardermeer.” Gaylord legt uit dat hij zijn oude hobby, het vissen, nog altijd graag doet. “Net als dat Thorvald zijn oude liefde voor de radio heeft opgepakt. Weet je dat hij iedere maandag dj is? Tussen 16 en 18 uur presenteert hij ‘the Good afternoonshow’ bij Radio 80 in Egmond.”
De broers werken al vele jaren samen en dat werkt fijn. “Je weet van elkaar wat je kan en met minder neem je geen genoegen. Dat is een voor- en nadeel tegelijk.” Het is in ieder geval duidelijk dat de twee De Winters een fantastisch restaurant hebben!
Wil je ook een keer dineren bij restaurant Apicius? Houd er rekening mee dat je voor een tafeltje in het weekend wel twee maanden van tevoren moet reserveren. Wil je sneller culinair genieten, dan kun je soms nog wel dezelfde dag voor een lekkere lunch terecht.
Reserveren kan via: https://www.apicius.nl/