Ben je op zoek naar een lekkere lokale lekkernij en/of leuk cadeau of souvenir? Denk dan aan Limmencello en Limmenade. De dubbele M is natuurlijk een leuke woordspeling naar dorpskern Limmen, waar deze drankjes vandaan komen. Founder Suzanne Zandbergen – de Nijs over haar bedrijf Limmencello: “Ons product is ontstaan uit een passie voor limoncello en de liefde voor het dorp Limmen. In de zomer van 2019 ontstaan en inmiddels zijn er ruim 6000 flessen verkocht.”
Half juli is er weer een batch gemaakt. “Zodra de voorraad Limmencello begint te slinken, start ik met plannen van de nieuwe productie. Het komt erop neer dat ik 350 kilo Italiaanse Amalfi citroenen ophaal. Dit zijn speciale, grote en minder zure citroenen. In onze grote schuur worden deze citroenen door vrijwilligers – dit keer waren dat er maar liefst twaalf – gewassen, geschild, doorgesneden en uitgeperst. Allemaal handwerk! De citroenschillen gaan in een grote ketel met alcohol en worden naar een distilleerderij in Zaandam gebracht. Alle smaak-, geur- en kleurstoffen van de schil trekken drie weken in de alcohol tot er eigenlijk alleen maar harde, witte schillen overblijven. Met de alcohol wordt het eindproduct bereid.
In Zaandam bottelen we de Limmencello zelf. Dit keer was dat op 5 augustus dus de voorraad is weer aangevuld”, legt Suzanne uit. Ze vervolgt lachend: “Of ik zelf vaak een glaasje drink? Nee hoor, alleen bij bijzondere gelegenheden en dan niet meer dan twee glaasjes. IJs- en ijskoud het lekkerst!”
Na de eerste productie Limmencello in 2019 vond Suzanne het eeuwig zonde dat alleen de schil van de Amalfi citroenen werd gebruikt. “Voor de tweede partij had ik mij als doel gesteld om duurzaam met het sap om te gaan. Ik vroeg inwoners om mee te denken en iemand uit Limmen kwam met het goede idee om limonade te maken. De naam Limmenade was ook meteen een schot in de roos. Ik ben gaan samenwerken met een limonademaker in het oosten van het land. Wij persen inmiddels met professionele persmachines het sap uit de citroenen en de emmers met citroensap gaan naar de limonademaker. Het mes snijdt zo aan twee kanten; we gaan voedselverspilling tegen én we maken een lekker drankje voor iedereen. Limmenade maak je met koud (bruisend) water en is een echte dorstlesser, ook erg lekker door prosecco of cava.” Duurzaamheid vindt zij belangrijk, vandaar dat er nog flink wordt nagedacht of het restproduct – het wit van de citroen - ook nog gebruikt kan worden.
De vloeibare Italiaanse zonneschijn uit Limmen is in de omgeving op diverse locaties te koop; van Gall & Gall Limmen en Castricum tot Knoest minimarket op camping Geversduin en van Gezondheidsdrogist Aker in Limmen tot Bak’m en Korenmolen De Oude Knegt in Akersloot. Suzanne: “Ook in de horeca wordt Limmencello geschonken, onder andere bij EetBarLekker in Limmen en 't Eethuysje in Castricum. Ik breng de flessen vaak nog op de fiets bij de ondernemers langs. Het persoonlijk contact vind ik fijn en ik merk dat ondernemers blij met de producten zijn. Het naamgrapje maakt het tot een extra leuk product. Ik ben trots op de drie zonnige producten uit Limmen. Inderdaad, er is nog een Limmense lekkernij… ik ben een samenwerking aangegaan met de @Truffelsisters. Zij maken heerlijke, verse truffels en ik heb ze benaderd met de vraag of ze truffels met Limmencello konden maken. Lonneke heeft dé perfecte smaakcombinatie gevonden. Heerlijk. Ik ben zo blij met alle vrijwilligers die mij helpen om twee keer per jaar die grote partij citroenen te schillen en te persen. En natuurlijk, dat iedereen zo positief reageert op deze vrolijke producten uit Limmen.”