Een restaurant op een eiland is uitdagend en biedt tegelijkertijd ook heel veel mooie extra’s. Dat zie je meteen als je de pont naar De Woude neemt. “Laat je aangenaam verrassen en waag de overtocht met het pontje naar ’t Kombof. In de winter brandt de haard en kan men zich warmen na een heerlijke wandeling over het eiland. Drink daarna warme chocolademelk of een glaasje glühwein. Of geniet in de wintermaanden bijvoorbeeld van wildgerechten”, vertelt Marianne. Samen met Jan is zij de eigenaar van restaurant ’t Kombof op De Woude.
Marianne Melessen en Jan Aafjes werden in mei 1992 de nieuwe eigenaren van het café en restaurant met terras aan het water. “Het is de plek waar niet alleen oud Woudenaren en nieuwkomers elkaar ontmoeten, maar ook iedereen die het mooie eiland bezoekt is van harte welkom. Ik hoor vaak van gasten dat ze meteen het vakantiegevoel krijgen als ze de pont op stappen. En dat terwijl de overtocht heel kort is, maar men krijgt hetzelfde gevoel als bij de overtocht naar een Waddeneiland; vakantie. In de zomer lonkt ons terras aan het Alkmaardermeer. Sinds een paar jaar hebben we ook een overdekt gedeelte, dus je kunt een half jaar lang gewoon lekker overdekt buiten zitten. Ook bij minder goed weer. In de zomer valt er heel wat te zien; sloepjes die langsvaren, zeilboten die de zeilen hijsen en ja soms gaat het aanleggen ook niet zo voorspoedig. Gasten genieten op ons terras. In de winterperiode organiseren we van alles zodat gasten toch gezellig naar ons toe komen. Half december hadden we een kerstmarkt, maar we verzorgen ook iedere maand een jazzmiddag op zondag, we hebben avonden met een stamppot buffet en wild-avonden, een pub quiz en een Hazes-avond. We zitten niet stil en we waarderen iedere bezoeker op De Woude. Er wonen op het eiland maar een stuk of 160 mensen, maar veel Woudenaren weten ons gezellige café waar een ouderwetse kroegsfeer hangt ook te vinden”, legt Marianne uit.
“Wij komen beide uit de Zaanstreek, maar Jan stond als klein jongetje wel vaak op de camping op De Woude. Toen we zo’n 32 jaar geleden de kans kregen dit restaurant te kopen, hebben we dat gedaan omdat het een unieke locatie is. En we wonen nu met veel plezier op het eiland”, aldus Marianne. Op de vraag wat de specialiteiten op de menukaart zoal zijn legt ze uit: “We hebben stoofaal van een plaatselijke visserman en in de winter serveren we vers wild van een jager hier uit de buurt. We maken er lekkere hazenpeper of hazenrug filet van.” Maar ook voor bijvoorbeeld een tournedos, kipsaté, (vegan) hamburger of salade met burrata zit je bij ’t Kombof goed. Iedere woensdag – het hele jaar door - is er een ‘daghap’. Je eet dan voor een leuke prijs een lekkere maaltijd.
Aan de bakboordzijde van restaurant 't Kombof ligt Café Bakboord. Het is een gezellig bruin kroegje, dat open is wanneer er in het restaurant een besloten feest is. Je kunt dit bruincafé ook afhuren voor bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje of bedrijfsborrel. Het café is geschikt voor zo'n 40 tot 50 personen. Neem dus het pontje en ervaar de gastvrijheid en gezelligheid. Marianne: “De pont vaart in het weekend tot middernacht. En stel je mist de pont, dan hebben wij zelf een klein pontje en zetten we onze gasten af aan de overkant.” Kijk van tevoren wel even op de website van ’t Kombof voor de actuele openingstijden (in de zomer 7 dagen per week geopend). “De komende periode hebben we heel wat op het programma. Op 1 januari om 14 uur de Nieuwsjaarsduik en daarna champagne en oliebollen. Op 3 februari is er een klaverjas marathon van ’s ochtends 9 tot 21 uur. Dus twaalf uur lang klaverjassen met een lunch en diner erbij. Op 10 februari is onze Hazes-avond, dat is altijd een groot succes. Of kom in de winterperiode gezellig bij ons lunchen in het weekend”, besluit Marianne.