Dominique Omes vertelt over Bak'm. Waar al 5 jaar ambacht en aandacht bovenaan staan.
Gezond en voedzaam brood. Dat is wat er bij oerbakker Bak’m gebakken wordt.
“Met Frans meel, een eigen desem, water, Keltisch zeezout en bij sommige broden een beetje gist. Brood zonder verbeteraars, dus erg gezond en nog lang houdbaar ook. Door een lang rijsproces krijgt het brood een heerlijke smaak en geur en een stevige bite”, vertelt Dominque Omes, oprichtster van bakkerij Bak’m. De winkel, bakkerij en leerwerkbedrijf is te vinden op het Landgoed Duin en Bosch, naast restaurant De Oude Keuken waar natuurlijk de taarten van Bak’m worden geserveerd.
Dominique: “Bij Bak’m worden mensen in de dagbesteding begeleid door een herstelcoach van Reakt. Een ambachtelijk product, zoals ons brood, taart en koek, maken geeft veel voldoening en levert mensen in de dagbesteding meer zelfvertrouwen, een stap naar herstel. Dat is fijn, zeker als je hiermee ook nog eens goede en gezonde producten kunt leveren aan je klant.” Dominique werkte zelf jarenlang in de ICT, maar haalde daar niet meer de voldoening uit die zij wilde. “Het was tijd voor meer creativiteit, ruimte voor eigen ideeën en ik wilde het gevoel van teruggaan naar het aardse in plaats van de moderne techniek. Ik heb onder andere de Boulanger opleiding gedaan en dat was zo tof. De hang naar een ambacht uitvoeren was zo groot en mijn ondernemingsdrang ook. In 2017 ben ik samen met mijn levenspartner Onno Straatsma Bak’m gestart, dus dit jaar vieren we het 5-jarig jubileum. We maken brood, koek en taart met natuurlijke, biologische en zoveel mogelijk lokale grondstoffen. Puur en onderscheidend brood.”
Er wordt verbinding gezocht met bedrijven in de omgeving. Denk hierbij aan meel van De Oude Knegt in Akersloot, er graan gemaald bij Molen De Gouden Engel in Koedijk, er wordt bierborstel gebruikt van de bierbrouwerij Egmond om Abdijbrood te maken voor de Abdij in Egmond en natuurlijk staat Bak’m met een mooie kraam met verse producten op de Streekmarkt in Bakkum. Het ambachtelijke brood, de verse koeken, taart en tartelettes zijn in de winkel te koop en op woensdag op de Streekmarkt Bakkum. “We hebben specials op vaste dagen, zoals Fries roggebrood en Abdijbrood op dinsdag en volkoren tarwe met bierbostel op donderdag. Favorieten zijn de krentenbonken en onze zelfgemaakte croissants. Eerdaags voegen we een nieuw product met oergraan toe aan ons assortiment; de éénkoorn”, vertelt de gepassioneerde Dominique.
Zij weet heel veel over granen en gluten, dus heb je een allergie of speciale wensen, bespreek het gerust. In de kleine, maar gezellige bakkerswinkel is een ruime keus aan de 100% desembroden, speciaal brood en wordt er vooral flink gebakken. Het ruikt er heerlijk! Bijvoorbeeld naar gevulde koeken. Want ook voor koek en taart is het loopje of fietsritje naar de oerbakker op Landgoed Duin en Bosch zeer de moeite waard. Ze gebruiken zo weinig mogelijk suiker en er zijn enkele producten die lactose- en glutenvrij zijn. Voor ieder wat wils, maar vooral ambachtelijk gemaakt, smaakvol en gezond(er).