Liefhebbers van echt lekkere, verse soep opgelet! Iedere zaterdag van 10 tot 14 uur verkopen De Mannetjes vanuit hun groene tuktuk heerlijke soep op het Balatonfüredplein in Castricum. En er komen nog veel meer smakelijke gerechten aan, vertellen Tristan en Stefan: “Op dit moment verkopen we onze eigen, verse soepen, maar als het soepseizoen voorbij is zullen wij met andere gave gerechten komen, maar wat dit is… houden wij nog even geheim.”
De twee jonge ondernemers hebben al heel wat jaren ervaring in de horeca en kregen van de gemeente een standplaats voor hun tutuk. Sinds 2 september 2023 zijn De Mannetjes elke zaterdag te vinden op het Balatonfüredplein. De Castricummers blikken samen terug op ‘hoe het allemaal begon’. Tristan: “Vanaf mijn 16e werk ik al in de horeca en dat doe ik met veel passie. Vorig jaar heb ik mijn opleiding tot zelfstandig werkend kok afgerond en dankzij verschillende stages die ik heb mogen lopen, heb ik veel ervaring en kennis op kunnen doen. Momenteel ben ik bezig met de opleiding: vakman ondernemer.” Stefan vult aan: “Ik heb de opleiding CIOS afgerond en ben daarna gaan doorstuderen op de HvA, waar ik nu ergotherapie studeer. Ik werk al vanaf mijn 14e in de horeca en vanaf mijn 16de in de keuken bij Club Zand. Daar heb ik Tristan leren kennen toen hij ook in de keuken kwam werken. Vanaf dat moment zijn wij goede vrienden en doordat wij een passie voor koken delen, vind ik het heel leuk om de uitdaging met De Mannetjes aan te gaan.”
Stefan en Tristan leggen uit hoe zijn op het idee zijn gekomen: “Op een Nieuwjaarsbuurtfeestje maakte Stefan zoete aardappel kokossoep. Er werd heel wat keren gezegd: ‘Deze soep lust ik elke week wel’. Deze uitspraak inspireerde ons om samen een soepbedrijfje te beginnen. We werden zo enthousiast van het idee dat er diezelfde dag nog een afspraak is gemaakt bij de KvK. Daarna zijn wij samen gaan brainstormen en kwamen wij op de naam ‘De Soepmannetjes’. Maar wij bedachten al snel dat wij veel meer zouden kunnen doen met onze kennis en ervaring, dus dat wij vast niet alleen soep gaan verkopen. We zijn voor een functionelere naam gegaan, namelijk ‘De Mannetjes’. Vanuit de tuktuk verkopen we soep, maar De Mannetjes kunnen ook met catering op locatie. Bijvoorbeeld BBQ’s op locatie en een 4-gangen diner op locatie.” Ze hebben al op verschillende feesten en evenementen gestaan. Denk aan een personeelsfeest, 50/60 jarige jubilea, het 75 jaar bestaan van een bedrijf en een walking diner. De Mannetjes maken dus heel verschillende gerechten; van een luxe hamburger tot een chique en strak opgemaakt bord met vlees/vis/vega gerechten. “Wat we dit jaar ook bij drie vestigingen van een naschoolse opvang hebben mogen doen is een 5-daagse kookworkshops geven. We hebben de kinderen kennis bijgebracht over wat er nou allemaal in een product zit en hoe ze dit kunnen zien. Samen met ons hebben de kinderen gerechten gemaakt zoals salades, mini-pizza’s, wraps en op de laatste dag is al dit lekker als diner voor hun ouders uitgeserveerd”, vertelt Stefan enthousiast.
Tristan: “Wij maken op dit moment alles zelf vanuit huis en wij vinden het belangrijk dat er verse en lokale producten worden gebruiken. De komende tijd zullen we ook andere hapjes gaan maken die bij de soepen passen. Daar zijn we nog mee aan het experimenteren. Maar iedereen is lovend over onze soepen. Welke we adviseren? Stefan´s lievelingssoep is de zoete aardappel kokossoep en mijn favoriete soep is de bospaddenstoelensoep. We maken echt voor ieder wat wils.”