Museum Huis van Hilde van buitenaf
Karen Welbers

Wandelen door het Land van Hilde

Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, is het landschap rond archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum het decor voor een nieuw wandelevenement: Wandelen door het Land van Hilde. Deelnemers kunnen de verhalen over het Oer-IJ-landschap boven én onder de grond ontdekken tijdens drie verschillende themawandelingen van 6 of 16 kilometer.


Anouk Veldman, hoofd educatie, presentatie en publiek bij Archeologiemuseum Huis van Hilde vertelt er graag meer over. 


Anouk Veldman, hoofd educatie, presentatie en publiek bij Archeologiemuseum Huis van Hilde vertelt er graag meer over. “Wij deden al eerder mee met de Oer-IJ expeditie in samenwerking met Stichting Oer-IJ en Le Champion. Dat was een mooi evenement waarbij landschap en geschiedenis samenkomen in een sportief evenement. Helaas ging Le Champion zich op andere wandelingen richten, maar omdat volgens on landschap, geschiedenis en sporten goed samengaan, hebben wij samen met Stichting Oer-IJ dit nieuwe wandelevenement bedacht. Gemeente Castricum ondersteunt dit initiatief ook. Het doel is om de deelnemers te laten ervaren dat geschiedenis niet saai is, maar dichtbij en tastbaar. En dat het binnen handbereik is… als je het maar weet. Bijzonder aan het Oer-IJ landschap is dat het nu nog steeds zichtbaar is.”
 
Tijdens ‘Wandelen door het Land van Hilde’ zijn er verschillende thema’s en twee afstanden. Anouk vertelt wat wandelaars zoal gaan meemaken: “Bij aankomst in Huis van Hilde worden de wandelaars eerst meegenomen in een mooi historisch spannend, grappig of ontroerend verhaal. Daarna gaan ze in verschillende groepen de routes wandelen. Er zijn drie thema’s waar men uit kan kiezen: Strijd in het landschap, Zand, Duin en Bosch en Kastelen en Buitenplaatsen. De routes van circa 6 of 16 kilometer voeren de deelnemers langs de zichtbare én onzichtbare historie van de regio. Twee gidsen nemen kleine groepen mee door het Land van Hilde. Je loopt langs verschillende archeologische vindplaatsen, maar ook door historisch landschap. Van de archeologische vindplaatsen is meestal niets meer te zien, want meestal is er na de opgravingen gebouwd. Maar het landschap laat toch nog veel zien. In de duinen zijn veel verhalen te vertellen, onder ander over de slag bij Castricum (1799) en denk aan bunkers en de Atlantikwall uit latere perioden. Bij terugkomst bij ons Archeologiemuseum kunnen de wandelaars nog een keer komen luisteren naar de verhalenverteller, of kunnen ze luisteren naar muziek. Ze kunnen ook meedoen aan de activiteiten op het plein. Rond Huis van Hilde worden tijdens het wandelevenement diverse 17e-eeuwse historische activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo is de Soldatenschool weer van de partij waar een musketier je leert schieten met een musket, kun je je eigen 17e-eeuwse pasteitje bakken boven open vuur, een eigen geurzakje maken én zijn er diverse spelletjes zoals bikkelen, het kootspel of touwtjespringen. De band Vive les Gueux speelt vrolijke wijsjes uit de 17e en latere eeuwen.”
Anouk wandelt zelf helaas niet mee. “Maar we gaan een keer een wandeling voor onze vrijwilligers en medewerkers organiseren. Dan ga ik natuurlijk wel mee!”, vertelt zij vol enthousiasme. Al net zo enthousiast is zij over de nieuwe activiteit bij Huis van Hilde: “
We zijn bezig met ‘Archeoloog in één dag’. Dan kun je tijdens de zomervakantie op bepaalde dagen een aantal activiteiten ervaren, die je als archeoloog ook doet. Denk aan opgraven en vondsten ‘determineren’ en hoe kom je erachter hoe oud iets is? Tot aan registratie van de vondsten. De pilot wordt tijdens de Nationale Archeologie Dagen gedaan. (14, 15, 16 juni). Dan organiseren we trouwens ook andere leuke dingen, bijvoorbeeld Hildes Pubquiz! En dan niet te vergeten tijdens de zomervakantie onze omgekeerde escaperoom; Weet jij op tijd een object en informatie te vinden voor onze nieuwe tentoonstelling. De vitrine staat al klaar. Samen met jouw team duik je de break-in-box ‘Bodemgeheimen’ in en ontdek je uiteindelijk hopelijk op tijd een object voor in de vitrine. Maximaal zes teams strijden met elkaar om de eerste te zijn. Maar uiteindelijk wordt het object met het beste verhaal gekozen voor in de vitrine.”

Inschrijven voor Wandelen door het Land van Hilde is verplicht en kan via de website van Huis van Hilde. Deelname kost €12,50 per persoon.