Twee fietsers
Mirjam van der Linden

Mirjam van der Linden over KunstFietsRoute Castricum

KunstFietsRoute Castricum is op 1 en 2 juni 2024. Een weekend lang staan kunst en fietsen centraal. Mirjam van der Linden vertelt gepassioneerd meer over dit culturele en sportieve evenement: “Tijdens deze 27e editie van de KunstFietsRoute is er weer een divers kunstaanbod, naast de schilderijen, keramiek en beeldhouwwerken kan men dit jaar ook kennismaken met textiele kunst, kunst van papier maché, illustratieve kunst, fotografie en diverse andere moderne technieken.”


1 en 2 juni


Mirjam groeide op en woont ook nog altijd in Castricum. Zij maakt deel uit van de werkgroep KunstFietsRoute Castricum waarvoor zij allerlei zaken regelt. Daarnaast is zij zelf kunstenares. Trots vertelt zij verder over de KunstFietsRoute: “Ik maak onder andere deel uit van de ballotagecommissie en ik ondersteun waar nodig in de administratie, website etc. Ik ben nu een kleine twee jaar actief bij de werkgroep betrokken. Ik was aanwezig bij het 25-jarig bestaansfeest van de KunstFietsRoute omdat ik als kunstenaar mee had gedaan. Helaas namen er op dat moment twee mensen afscheid van de werkgroep en als er geen nieuwe vrijwilligers kwamen zou het initiatief ophouden te bestaan. Dit ging mij zo aan het hart dat ik mij zonder enige twijfel direct heb aangemeld. Zo kwam ik in een hele leuke groep terecht, waar ik nog steeds met veel plezier aan deelneem.”
 
Het eerste weekend van juni staat kunst centraal in Castricum en Bakkum. “De KunstFietsRoute gaat dit jaar weer heel divers worden; van olieverfschilderijen tot gebruikskunst. Dit jaar zijn er 32 stops in plaats van de gebruikelijke 25 stops. Er waren zoveel mooie aanmeldingen, dat we nu gaan kijken hoe de route met meer stops bevalt. Als ik niet zelf deelnemer was, zou ik de hele Kunstfietsroute  wel willen zien”, stelt Mirjam. Zij vervolgt: “Ik zou zeggen; pak je fiets en laat je verrassen. Hopelijk zorgen de weergoden voor mooi en droog weer, want zeg nu zelf, met een zonnetje erbij wordt alles mooier. Via kunstfietsroutecastricum.nl/kaart zijn alle stops en de route te bekijken.”
 
Mirjam maakt zelf textielkunst. “Ik maak zowel figuratief werk als abstract werk.
Ik vind portretten van mensen fascinerend. Ik houd ervan om mensen te vangen in een beeld, met materialen die niet voor de hand liggend zijn. Momenteel doe ik dat veelal met gerecyclede jeanssnippers. Verder houd ik mij graag bezig met allerlei materialen, maar textiel voert de boventoon. Ik verf mijn stoffen zelf met verschillende (natuurlijke) methoden en producten. Organische vormen en monochrome kleuren komen het meest in mijn werk voor. Ik gebruik graag de naaimachine bij mijn kunst. Voor het doorquilten van mijn werk, maar ook uit de vrije hand borduren en het ‘verven of schetsen’ met de naaimachine”, legt de veelzijdige kunstenares uit.
Op de vraag waar haar kunst tijdens de KunstFietsRoute te zien is: “Mijn kunst zal te zien zijn bij ClubMariz, bij stop 14.  Ik ben heel blij met Mariz! Zij twijfelde geen moment toen ik haar vroeg of we bij haar mochten exposeren. Daar zal ik samen staan met Ineke van den Broek, die prachtige olieverfschilderijen maakt. Ik verheug mij enorm op de Kunstfietsroute!”
 
KunstFietsRoute Castricum 2024 is op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni.