Enthousiast steekt Margret Weijers van Smaakvermaak van wal: “Ik ben geboren en getogen in Limmen. Ik heb één jaar in Zwolle gewoond vanwege mijn werk als leerling zelfstandig werkend gastvrouw bij De Librije. Een prachtig bedrijf om te werken, maar door heimwee ben ik na dat leerjaar terug naar mijn dorp gegaan. In 2011 ben ik gestart met mijn bedrijf Smaakvermaak en leer ik mensen om smaken te benoemen en te ontdekken. Wanneer je bewuster wordt van smaken en hoe zij elkaar kunnen versterken, geniet je nog meer.”
Margret volgde haar passie voor wijn en rondde de opleiding tot vinoloog af en volgt nog bij regelmaat masterclasses. “Ik ben nu register vinoloog, maar in eerste instantie dacht ik toen ik in de horeca werkte; al die wijnnamen dat is niets voor mij, ik duik de keuken wel in. Gelukkig heeft iemand mij toen een glas wijn in de handen geduwd en kon ik precies omschrijven wat ik rook. Daar werd ik door geprikkeld en ben me sindsdien gaan specialiseren in wijn en spijs. Hoe kan je smaken combineren en mensen laten genieten? Vaak wordt dat nog in een formele setting gedaan en dat vind ik niet nodig. Ik denk dan: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Zonder formaliteiten, smaakt het vaak nog lekkerder ook! Volg je bij mij een wijncursus dan neem ik je op een laagdrempelige manier mee langs geuren en smaken. Ik wil dat mensen praten óver wijn en zo ontdekken wat ze wel of niet lekker vinden aan een glas wijn. Ik help om woorden te geven aan wijn, om de wijnkennis te vergroten.”
Met haar bedrijf Smaakvermaak biedt zij diverse mogelijkheden om meer over wijn en smaak te leren. Van wijncursus tot wijnspel. Ook in haar social media geeft Margret veel informatie en legt zij ‘feit en fabel’ uit. “Weinig mensen weten waar de uitspraak ‘wijn na bier geeft plezier’ en ‘bier na wijn geeft venijn’ vandaan komt. Het heeft namelijk niets met het na elkaar drinken te maken. Wel met de welstand in de middeleeuwen. Welvarende mensen konden wijn betalen en dronken dus geen bier. Gingen ze wel weer bier schenken dan was dat een teken dat ze armer waren geworden.”
Margret is zich ervan bewust dat alleen maar luisteren en soms wijn proeven niet voor iedereen een leuke manier is om meer over wijn te leren. Ze bedacht samen met andere wijndocenten Wijnroulette. “Wijnproeven 2.0! Een vermakelijk spel waarbij mensen op een interactieve manier meer over wijn leren. Het is competitief, informatief en bovenal hilarisch. Ik schenk de wijn – rood, wit of rosé - in zwarte glazen en dan ervaren de teams hoe moeilijk het is om te bepalen welke kleur wijn het is. Ik ben de spelleider van dit dynamische spel en zorg voor 2,5 uur vermaak. De winnaar krijgt een fles corpinnat / cava én een oorkonde. Het wijnroulette organiseer ik zowel voor de zakelijke markt als voor particulieren”, legt Margret uit. Ook erg leuk, lekker en informatief zijn de wijnevenementen die Margret organiseert, vaak in samenwerking met bedrijven uit de regio. Zo staat er voor 25 november de Wijn-spijsproeverij ‘Middellandse Zee’ op de planning. Alexandra van Puur Geluk Catering maakt de amuses en Margret matcht dit met heerlijke wijnen en deelt het verhaal achter de wijnmaker en het wijnland. Een ander evenement is op vrijdag 8 december: Wijn & Kaas. “Samen met Loes van ’t Kaaswinkeltje uit Castricum deel ik verhalen over kazen, de bijpassende wijnen en leuke weetjes. Want, naast je verfijnde kaas hoef je echt niet alleen een rode port te drinken. Ik geef veel meer mooie combinaties met wijn en kaas”, aldus Margret.
Nu ze toch tips aan het geven is… wat is dé wijntip voor het kerstdiner? “Tja, de grote tip is: kijk naar wat je serveert en pas daar de wijn op aan. Vaak wordt er met Kerst – en sowieso in de winter - met zwaardere smaken gekookt. Naast zo’n zwaardere en complexe smaak past ook een complexe wijn. De smaak is dan in balans. Kies voor een Bordeaux of een Shiraz uit Australië. Baseer de wijn op de smaak van het gerecht! En, bouw op in smaak. Start dus met een frisse Sauvignon-Blanc of Verdejo. Daarna kan een zwaardere, rode Barolo of houtgelagerde Rioja volgen. Oh, en start het diner natuurlijk met een aperitief in de vorm van een feestelijk bubbel. Die is eetlustopwekkend en heeft iets extra gezelligs. Dat maakt mousserende wijn ook echt tot een drank wat altijd kan, dus niet alleen met Kerst of Oud&Nieuw”, besluit Margret.
Wil je een wijncursus of -evenement bij Margret volgen? Kijk dan eens op: https://www.smaakvermaak.nl/