Het Alkmaardermeer dat de regio verbindt

In de regio

In de regio is van alles te beleven, maak bijvoorbeeld eens een uitstapje naar Uitgeest om te zwemmen in het buitenzwembad. Of kom tot rust in het heiligdom bij Heiloo. Hieronder vind je onze tips om te ontdekken of te doen in de regio.

Duingebied in regio Alkmaar

Ontdek Regio Alkmaar

Regio Alkmaar is veelzijdig, er is zoveel te ontdekken. Van leuke winkelstraatjes tot wandelen in de natuur. Van mooie fietsroutes tot heerlijke vaartochten. En van een bezoek aan een museum tot plezier in de speeltuin; in regio Alkmaar behoort vervelen niet tot de opties. Breng een bezoek aan Castricum, Alkmaar, Bergen, Dijk en Waard, Egmond, Uitgeest en Heiloo.

Ontdek wat er allemaal te doen is in de regio op:

Ontdekregioalkmaar.nl
Terras van Gasterij Kruisberg

Middenin de duinen genieten

In Heemskerk in de duinen kun je heerlijk tot rust komen bij Gasterij Kruisberg. Ze hebben een groot terras waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Ze staan bekend om hun hooglander burger. Kinderen kunnen spelen in de zandbak en dieren kijken. Lees alles over Gasterij Kruisberg op:

Gasterijkruisberg.nl
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort

Kerk, klooster, kaarsenmakerij en nog veel meer

De geschiedenis van de Sint-Adelbert Abdij van Egmond gaat terug tot 600 na Christus. De abdij was toen een opvang voor wezen, een ziekenhuis en een kenniscentrum.

De abdij wordt hedendaags nog bewoond door Benedictijnse monniken. Zij leven een gebedsleven die gericht is op het zoeken van God. Naast het verrichten van huishoudelijke taken wordt er ook gewerkt in de kaarsenmakerij, tuin, winkel, bibliotheek en boekbinderij.

In de abdij vind je ook een museum waar een permanente expositie is 'Bodemschatten van de abdij van Egmond' en soms ook een tijdelijke tentoonstelling. En er is een abdijwinkel. Hier vind je producten uit de abdij, zoals kaarsen, kaas, speciaalbieren van Sancti Adalberti en diverse boeken. 

Ontdek meer over de abdij via:

Abdijvanegmond.nl
De genadekapel met er voor de Runxputte

Maak een wandeling en ervaar de rust

Tienduizenden mensen per jaar vinden hun weg naar Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hiermee is Heiloo het grootste Mariale bedevaartsoord in Noord-Holland. Je vindt hier de Genadekapel, een bid- en bezinningspark en het heilzame water van de Runxputte. De put werd in de 16de eeuw gedempt met puin van de kapel, maar tijdens de veepest rond 1713 welde met kracht water op uit het puin. Toen de dieren die van het water dronken genazen, werd het water in de wijde omtrek bekend vanwege de geneeskrachtige kwaliteiten. In de kerk worden missen gehouden en het naastgelegen klooster biedt ruimte voor retraites. Of kom een kop koffie drinken en een ijsje eten in het Oesdom. Hier is ook een winkel, waar boeken en devotionalia worden verkocht.

Lees meer over onze de bedevaardsoord via:

Olvternood.nl
Het openlucht zwembad van boven, je ziet twee baden en een glijbaan

Neem een verfrissende duik en roetsj van de glijbaan

Openluchtzwembad de Zien is voor iedereen, groot of klein. Of je nu een fanatieke zwemmer bent of een plezierzwemmer, je kunt hier je lol op.

Ze hebben een diep bad, speelbad en een kleutervijver met mini-speeltuin. Het zwembad heeft ook een superglijbaan van wel 62 meter! Uiteraard is er ook een fijne zonneweide, diverse speeltoestellen, een pannakooi en een basketbalveldje. Voor koffie en snacks kun je terecht bij de horecagelegenheid.

Dus of je nu wilt zwemmen, relaxen of spelen, bij zwembad de Zien kan het allemaal. Kijk voor de openingstijden op:

zwembad-dezien.nl