Warm interieur van 't Eethuysje
Han Heevel

Marieke en Michiel Bakker over de volledige restyling van Restaurant ’t Eethuysje

Wauw, wat een metamorfose! Restaurant ’t Eethuysje onderging in drie weken een volledige restyling en daar zijn eigenaren Marieke en Michiel Bakker terecht trots op. Burgemeester Ben Tap knipte op 28 september 2025, samen met de twee dochters van de eigenaren, het lint door waarna iedereen de vernieuwingen in het restaurant kon bewonderen. ‘Het was een fantastische en feestelijke heropening, maar daar ging wel heel wat aan vooraf’, vertelt gastvrouw Marieke enthousiast. 

“De hele sfeer past nu nog meer bij onze gastvrijheid en het niveau van de gerechten.”







Liefhebbers van culinair genieten kenden Restaurant ’t Eethuysje in de Dorpsstraat vast al, het is namelijk een begrip in Castricum. Een restaurant in het wat hogere segment, waar je laagdrempelig geniet op topniveau. Maar, de locatie was wat ‘hokkerig’. Marieke: “In de loop van de zestien jaar dat wij Restaurant ’t Eethuysje hebben waren er twee keukens ontstaan. Achter in de zaak was een ruimte voor private dining en aan de voorkant hadden we toch wel een raar hokkerig entree. Wij wilden een mooi, open restaurant en een houten vloer van voor tot achter in de zaak. Met een sfeervol, eigentijds interieur dat past bij onze culinaire klasse. Eigenlijk liepen we steeds tegen verouderde dingen in de ruimte aan, dus besloten we te verbouwen. In één keer een grote verbouwing, maar de bank zei – zoals bij alle horecazaken - steeds nee. Iemand gaf ons het advies een crowdfunding te doen en zo zijn we via CrowdAboutNow gaan crowdfunden. Ik had ingezet op een zeven weken promotiecampagne, maar tot onze grote verbazing en blijdschap was het bedrag binnen een week geregeld. Dat hadden wij nooit gedacht! Het gaf zo’n positieve boost om te weten dat wij een grote schare fans hebben die ons willen helpen. Overigens hadden we dat in coronatijd ook al ervaren toen men ons bleef steunen.”


Meteen na het succesvolle Castricums Smaakmakers Festival is op 7 september de verbouwing van start gegaan, tegelijk met de renovatie van het Kerkplein. Zo’n drie weken later was de heropening en showen chef-kok Michiel en gastvrouw Marieke de schitterende, grote ruimte van het restaurant. Een warm en stijlvol Parijse-bistrogevoel in een klassiek pand. “De nieuwe, geluiddempende fotowand is een eye catcher en natuurlijk valt het gasten op dat er een nieuw interieur is. Het meubilair hebben we op maat laten maken en de stoelen zitten zo comfortabel dat je gerust de hele avond wil blijven zitten. We zijn ook zo blij met de houten vloer in het gehele restaurant. De hele sfeer past nu nog meer bij onze gastvrijheid en het niveau van de gerechten. Ik omschrijf Restaurant ’t Eethuysje altijd als ‘de Franse keuken met internationale invloeden’ met een culinair hoog niveau en steeds weer wisselende menukaart. Michiel is creatief in de keuken en samen met het team wordt er met de seizoenen mee gekookt en is er altijd een verrassende maandmenu met 3, 4 of 5-gangen. Verfijnde smaken en bijzondere combinaties. Zo vind ik in het menu in de maand oktober bijvoorbeeld de grote verrassing; vooraf gerookte eend, radicchio, bramenvinaigrette, cantharel, balsamico en als hoofdgerecht reebiefstuk van de bout, Hollandaise, pompoen, crème van gepofte ui. Gasten komen heel regelmatig terug omdat het menu zo varieert en er gebruik wordt gemaakt van eerlijke en verse seizoensproducten uit de streek”, legt Marieke uit. Ze voegt er lachend aan toe dat zij alles lekker vindt, behalve oesters. “Onze koks, onder leiding van chef-kok Michiel, bereiden hoogstaande gerechten met een eigen draai en vooral veel smaak.”


Het is grappig om te weten dat het historisch ogende pand in de jaren ’80 is herbouwd. Marieke: “Ons pand staat aan het sfeervolle Kerkplein, vlak bij het huis met de kogel en het historische pand van opticien Harry Bergman. Maar ons pand is in de jaren ’80 compleet herbouwd en in de oorspronkelijke stijl geplaatst. Het pand is als pakhuis gebruikt en in 1953 zat hier de eerste automatiek van Castricum en later – in 1966 - werd het een restaurant. Wij hebben het in april 2009 overgenomen en de naam ’t Eethuysje gehouden, omdat wij het bij het dorp en het pand vinden passen. Het is ook altijd zo leuk als gasten vertellen over hun herinneringen van veertig/vijftig jaar terug over bijvoorbeeld een eerste date of trouwfeest.” 
Die mooie en smakelijke ervaringen zetten Michiel en Marieke nu voort in hun gerestylde zaak. Dé plek waar je romantisch dineert met z'n tweetjes, met familie of een groep vrienden gezellig kunt eten en zeker gastronomisch zal worden verrast, ontspannen luncht of juist borrelt aan de bar. “Wij organiseren ook graag smakelijke events, zoals Bier & Spijs met de lokale Brouwerij Dampegheest en Wijn & Spijs-avonden. Tijdens de Wijn & Spijs diners vertellen onze wijnleveranciers over de wijnen bij de 4-gangen menu’s. Er worden twee verschillende wijnen, desgewenst alcoholvrij, geschonken om het verschil in smaakbeleving te ervaren. Zo kun je echt proeven wat een begeleidende wijn met je eten doet. Natuurlijk kunnen onze medewerkers ook bij een High Wine / Beer of Tea meer over keuzes vertellen. Zo werken we graag met lokale en regionale producten, zoals de koffiebonen van Eerlijke Boontjes. Een koffiebranderij in Castricum. Zij bedenkt en brandt zelf de bonen hier in het dorp, nadat ze de bonen via Direct Trade bij koffieboeren inkoopt. Daarnaast hebben we natuurlijk vis van Dilvis uit Akersloot en alle patisserie doen we zelf. Wij leveren zelfs desserts en (appel)taart bij bijvoorbeeld Zeezicht, Zoomers en Club Zand”, aldus Marieke.


Kom de gezellige bistrosfeer en het heerlijke eten ervaren in het gerestylde Restaurant ‘t Eethuysje. “De look en feel is vernieuwd en dat zie je ook terug op onze nieuwe website. Maar onze gastronomie en gastvrijheid blijft vertrouwd en zoals het was”, besluit Marieke.