Leeg stand aan het einde van de dag

Praktische informatie

Vind hier alles wat je moet en wilt weten als je lekker een dagje wilt uitwaaien op het strand van Castricum. Zoals over de reddingsbrigade en EHBO, toegang met de hond, de strandrolstoel en de strandbus.

Bord met uitleg over de vlaggen op het strand

Reddingsbrigade en EHBO

In het zomerseizoen staat de post van de Castricumse Reddingsbrigade en de EHBO-post op het strand.


Let op de strandvlag
De strandvlag geeft aan of het veilig is om te zwemmen. 

 •  Een gele vlag geeft aan dat de zee gevaarlijk is. Ongeoefende zwemmers en kinderen kunnen dan beter niet gaan zwemmen.
 • Een rode vlag geeft aan dat het verboden is om te zwemmen omdat de zee gevaarlijk is.
 • Een oranje windzak geeft aan dat je moet oppassen met zwemmen en dat je geen (opblaasbare) drijfmiddelen moet gebruiken. Drijfmiddelen zijn verboden omdat de zee gevaarlijk is, er is namelijk aflandige wind en/of stroming.
 • Een witte vlag met een vraagteken geeft aan dat een kind is gevonden of dat een kind zijn/haar ouders of begeleiders is kwijtgeraakt. Degene die een kind op het strand is kwijtgeraakt of degene die een kind aantreft dat zijn of haar ouders of begeleiders niet meer kan vinden, kan zich melden bij de reddingsbrigade/EHBO-post.
Tekening over het gevaar van een mui

Wat is een mui?

Let altijd goed op voor een mui. Een mui is een gat tussen twee zandbanken in. Tijdens hoog en laag water stroomt hier ontzettend veel water doorheen, soms zelfs zoveel dat tegen de stroom in zwemmen onmogelijk is. Deze afbeelding toont je hoe je uit een mui kunt komen. Download de poster hier.

Toegankelijkheid strand

Twee strandrolstoelen beschikbaar
Bent u aangewezen op een rolstoel en wilt u een dagje naar het strand van Castricum? Er zijn twee strandrolstoelen beschikbaar. Eén bij strandpaviljoen Zoomers, direct rechts van de (hoofd)strandafgang en één bij strandpaviljoen De Deining, 50 meter naar rechts vanaf de (hoofd)strandafgang.

Reserveer een strandrolstoel
Het is aan te bevelen om een strandstoel te reserveren, maar ook als u dat niet heeft gedaan zijn de rolstoelen in overleg te gebruiken. ‘Dat regelen we altijd wel’, vertelt een medewerkster van één van de paviljoens. Als u de strandrolstoel gebruikt, is het nodig een identiteitskaart of rijbewijs als borg achter te laten.

Naakt op het strand
Al jarenlang vinden naturisten hun weg naar een deel van het strand in zuidelijke richting, tussen de strandpalen 46 en 47. Het strand is formeel niet aangewezen als naaktstrand. Dat is niet nodig. Zolang er geen sprake is van schending van de openbare orde, bepalen zonaanbidders zelf of ze recreëren met of zonder textiel.

Fietsen op het strand
Van 1 mei tot 1 oktober zijn fietsers alleen welkom op het strand voor 10.00 uur en na 19.00 uur. Buiten het zomerseizoen zijn fietsers de hele dag toegestaan.

Watertappunt
In de zomermaanden vind je op het strandplateau een watertappunt van de PWN. Hier kun je kosteloos je flesje met water vullen.

Bron: gemeente Castricum

Moeder en zon lopen met de hond op het strand

Honden en paarden op strand

Honden en paarden zijn toegestaan op het strand:

• van 1 oktober t/m 30 april: de hele dag

• van 1 mei t/m 30 september: alleen vóór 10.00 en na 19.00 uur.

Dit geldt ook als de hond is aangelijnd en ook als het geen strandweer is. U bent verplicht om uitwerpselen van uw hond of paard op te ruimen.

Hond mag mee naar strandhuisje
Wie in een strandhuisje verblijft, mag de hond meenemen, maar alleen over het wandelpad. Tussen 10.00 en 19.00 uur is het strand ten westen van het wandelpad ook voor deze honden verboden terrein. Dit geldt ook voor de honden van bezoekers van een strandpaviljoen.

Oude schoolbus op de parkeerplaats

Parkeren

Er is een grote parkeerplaats voor 1700 auto's, waar je betaald kunt parkeren. Ook zijn er gehandicaptenparkeerplaatsen waar je gratis kunt parkeren. 

Meer informatie over parkeren op het strand vind je op onze pagina, bereikbaarheid.

Er wordt, zeker op mooie, zonnige dagen, aangeraden om op de fiets te komen. Want als de parkeerplaats voor auto's vol is, wordt de weg voor auto's, die naar het strand willen, afgezet. Fietsen en brommers kunnen altijd een plekje vinden op de daarvoor geschikte parkeerplekken.

Bezoek de website
Kustbus bij het NS station

Strandbus

Voor 2024 gaat de shuttlebus ook weer rijden. Meer informatie volgt snel. Onderstaande informatie is van 2023.

Tijdens de zomervakantie van 8 juli t/m 3 september 2023 rijdt er een gratis shuttlebus naar het strand. Hier vind je de belangrijkste informatie op een rijtje:

 • De shuttlebus is gratis
 • Toegankelijk voor mindervaliden
 • De bus rijdt alle dagen van de week
 • De eerste bus vertrekt om 10:18 uur vanaf het NS-station
 • De laatste bus vertrekt om 20:34 uur vanaf het strandplateau
 • Dienstregeling beschikbaar op Connexxion en 9292ov
 • Opstap/uitstappunten zijn: NS-station Castricum, De Santmark, Camping Bakkum en Castricum aan Zee