Liefhebbers van gerookte paling en snoekbaars kennen Dilvis uit Akersloot vast al. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1884 en vist duurzaam en rookt ambachtelijk. Altijd een goed idee om heen te gaan, maar op zaterdag 18 juni 2022 is er extra aanleiding. Er is dan een Open Dag en dus kan iedereen komen kijken en proeven.
Met veel plezier en deskundigheid vertelt de 18-jarige Varenka meer over haar werk bij Dilvis: “Ik ben altijd al visliefhebber geweest, dus toen ik alweer drie jaar geleden als vakantie- en weekendhulp kon beginnen in de winkel bij Dilvis ben ik dat gaan doen. Voor mij is het heel divers werk; van vis inpakken - zowel in de winkel als voor de webshop – tot de website bijhouden.
Mensen denken al snel als ik vertel dat ik bij een visbedrijf werk dat ik alleen vis aan het snijden of fileren ben. Maar het houdt veel meer in en ik vind het fijn om mensen blij te maken met onze vis. In mijn tussenjaar ben ik fulltime gaan werken omdat ik het hier zo leuk vind én omdat ik dan lekker vis kan proeven.
Welke vis ik kan adviseren? De gerookte beekridder. Dit is nog redelijk onbekend visje. Het is een zoetwatervis uit IJsland, die wij zouten, drogen en dan ambachtelijk roken. Een gerookte beekridder heeft een unieke smaak en is heerlijk om zo te eten, maar ook op toast of in salade of pasta. Een andere aanrader vind ik de gerookte Ierse aal. Zalig om zo van de graat te eten. Bij deze vis letten we er altijd extra goed op dat het haakje uit de vis is, een bewijs dat het echt wilde aal is.”
In 1854 kocht de familie Dil de visrechten op het Alkmaardermeer van de stad Alkmaar. Hier wordt nog altijd gevist door het familiebedrijf waar inmiddels de vijfde generatie aan het werk is. “Op het Alkmaardermeer vissen we op snoekbaars, maar wat niet iedereen weet is dat we ook vissen in de polder, bijvoorbeeld bij Kerkmeer en Limmerpolder.
Voor Dilvis is duurzaam vissen belangrijk en daar zullen we tijdens de Open Dag op 18 juni zeker meer over vertellen. Zo is de maaswijdte van de netten belangrijk, zodat kleine visjes er doorheen vallen. Wij vangen dus alleen de grote snoekbaars en de kleine vissen krijgen de tijd om op te groeien en zich voort te planten.”
In de informatie over de Open Dag staat dat je de boetschuur kunt bezoeken. Maar wat is een boetschuur? Varenka: “Dit is de oude, houten schuur waar de netten worden geboet. Dus worden gemaakt en gerepareerd. Dit boeten van de netten doet de familie al van generatie op generatie. Een echt ambacht en dus leuk om te zien. Net als het ambachtelijke roken van de paling. Dit doen wij in de rokerij van Dilvis in Akersloot, op eikenhout. Er wordt vrijwel iedere dag gerookt en ook tijdens de Open Dag kan iedereen zien hoe we dit doen. Natuurlijk adviseer ik om van de gerookte paling, waar we in de omgeving om bekend staan, te proeven. Of neem op zaterdag alvast een pondje mee voor Vaderdag.” De Open Dag bij Dilvis is op zaterdag 18 juni 2022 tussen 9 en 16 uur op Kerklaan 40 in Akersloot.