Alkmaardermeer
Ben Tap bij de bloemencorso

Ben Tap, de burgemeester van Castricum

Ben Tap is sinds 28 maart 2024 de burgemeester van gemeente Castricum. De hoogste tijd dus om hem naar zijn liefhebberij te vragen. “Aan de ene kant ben ik heel sportief. Ik doe aan crossfit, mountainbiken, hardlopen en wielrennen. Aan de andere kant ben ik ook een echte Bourgondiër en houd ik dus van lekker eten en drinken. Ik ben een liefhebber van koken en ik brouw regelmatig zelf bier”, beantwoordt Ben Tap de gestelde vraag. “Ik drink ook graag een (speciaal)biertje van de Brouwerij Dampegheest in het Proeflokaal Dampegheest in Limmen of op het horecaplein in Castricum”, vult hij aan. Hiermee verklapt hij meteen ook een aantal favoriete plekken in Castricum.


De kracht van Castricum en de omgeving is de diversiteit


Al legt de burgemeester uit dat hij op veel locaties in de gemeente graag komt. “De kracht van Castricum en de omgeving is de diversiteit. Ik kwam vroeger veel op het Alkmaardermeer om te surfen en te zeilen. Nu kom ik graag in de duinen en op het strand om te fietsen en te wandelen.”


De burgemeester groeide op in Heemskerk: “Daar woon ik nu alweer meer dan 50 jaar. Ik ken Castricum en omgeving dus goed. Het is overigens wel mijn bedoeling om in de gemeente Castricum te komen wonen. We hebben al een aantal woningen bezocht. Mijn vrouw en twee pubers verhuizen mee, dus zij moeten het uiteraard ook een fijne nieuwe plek vinden. Het is nog even zoeken naar een andere woning. Tips zijn altijd welkom”, stelt hij lachend. Eenzelfde lach verschijnt als hij antwoord geeft op de vraag of hij er als kind al van droomde om burgemeester te worden: “Het was niet zo specifiek dit ambt waar ik van droomde. Maar het leidinggeven en het voortouw nemen zaten er wel al vroeg in. Terugkijkend vallen nu alle ervaringen uit het verleden als puzzelstukjes in elkaar.”


Ben Tap was voor hij burgemeester werd al iets meer dan vier jaar directeur bij het Regionaal Platform Onderwijs & Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord (RPAnhn). “Voor die tijd was ik bijna zes jaar wethouder en locoburgemeester in de gemeente Hoorn. De centrumgemeente van Westfriesland met meer dan 73000 inwoners. Waarom ik nu ‘ja’ heb gezegd om burgemeester van Castricum te worden? Als burgemeester kun je het verschil maken, een luisterend oor zijn voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Ik ben voorzitter van de gemeenteraad en het college, maar ook boegbeeld en burgervader. Een burgemeester heeft veel verschillende rollen, waarin ik kan wisselen per situatie. Dat kunnen hele kleine persoonlijk zaken zijn, maar ook incidenten of calamiteiten met een grote impact. In alle gevallen kan ik van betekenis zijn. Juist de diversiteit en de afwisseling maken dit ambt voor mij zo interessant.”


In de lokale krant de Castricum vertelde Ben Tap meteen na zijn benoeming ook al over zijn grootste uitdaging voor de komende jaren. “Alles bij elkaar houden. Als burgemeester sta je boven de partijen. Alle raadsleden zijn even belangrijk, alle inwoners ook. Je ziet overal dat het debat verhardt, maar ik wil juist graag mensen met elkaar verbinden en zorgen dat er geen polarisatie ontstaat.’’ Nu vertelt hij verder over deze uitdaging: “Het feit dat ik houd van deze regio, de duinen en het strand, maar ook van het Alkmaardermeer en de bollenvelden. Maar misschien nog wel het meest van de mensen die hier wonen. Het is een mooie mix van autochtone inwoners, import uit Haarlem en Amsterdam en nieuwe Nederlanders afkomstig uit de hele wereld. Om met elkaar samen een fijne werk- en woonomgeving te creëren, is belangrijk. Ik wil dat de gemeente de inwoners altijd centraal zet en goed naar ze luistert. Dat betekent niet dat de gemeente ook altijd kan doen wat een inwoner wil. Nee is ook een antwoord. Maar dat wordt over het algemeen goed geaccepteerd wanneer je wel serieus luistert en uitlegt waarom er soms andere keuze worden gemaakt”, aldus burgemeester Ben Tap.